Ugrás a tartalomra

„Az energetikai problémák megoldása nemzetbiztonsági kérdés”

2022.08.29
10:32
2022.08.29
17:25
Forrás
Szerbiai RTV
Koszovó és az energiaellátás kérdése, egyebek mellett ezek lesznek az új szerb kormány prioritásai - nyilatkozta a Szerbiai RTV vendégeként Ana Brnabić. Hangsúlyozta, az energetikai problémák megoldása nemzetbiztonsági kérdés.

Hatalmas megtiszteltetésnek, ugyanakkor nagy felelősségnek is nevezte Ana Brnabić, hogy harmadszor is ő lehet Szerbia miniszterelnöke. Mint mondta: a legfontosabb feladat a béke és a stabilitás megőrzése lesz, valamint a koszovói helyzet kezelése. Köszönetet mondott az államfőnek azért, hogy ennek a feladatnak a nagy részét magára vállalta, de számos teendő van még.

„A másik teljesen egyértelmű téma és prioritás pedig az energetika, az ország energiabiztonságának a megőrzése, ami manapság már nemzetbiztonsági kérdéssé vált.”

A kormányalakító reményei szerint szeptember végére fel is állhat az új kormány. A kormányalakítási folyamat során az a legfontosabb, hogy mindenki átérezze, milyen nehéz időszak áll az ország előtt, és milyen fontos, hogy bátor és hatékonyan dolgozó szakemberek üljenek a kabinetben - fogalmazott Ana Brnabić.

Hozzátette: egyelőre még nem tudja, hány minisztériumot állítanak fel, de az új kormány is a folyamatosság kormánya lesz.

„Hihetetlen változások kezdődtek Szerbiában, elsősorban 2014-ben, amikor Aleksandar Vučić lett a miniszterelnök. Azóta a folyamatosság politikája érvényesül a pénzügyi felelősség, a gazdasági stabilitás és az egyre jobb befektetési légkör szempontjából is.”

A kormány összetételéről szólva Ana Brnabić kiemelte, Ivica Dačić, Miloš Vučević és Siniša Mali bizonyosan miniszterelnök-helyettes lesz, de a politikusok emellett egy-egy tárcát is vezetni fognak. A kormányalakító arról is beszélt, hogy a köztársasági elnök bejelentésével összhangban ő maga csak 2024-ig vezeti majd a kormányt, majd a kabinet átalakítását követően más veszi át tőle ezt a posztot.

Brnabić arról is beszélt, hogy az energetikai problémák megoldása nemzetbiztonsági kérdés. Szerinte az új kabinet kihívásai világosak, a legfontosabb feladat a béke és a stabilitás megőrzése. Jelezte, hogy az új kormány ragaszkodni fog több infrastrulturális projekt befejezéséhez is.

Ana Brnabić

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.