Ugrás a tartalomra

Az EP az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdését sürgeti Ukrajnával és Moldovával

2023.12.13
18:21
Forrás
MTI
Az Európai Parlament szerdán megszavazott állásfoglalásban arra szólította fel az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanácsot, hogy csütörtökön kezdődő ülésén döntsön a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Ukrajnával és a Moldovával.

A képviselők szerint bizonyos reformlépések megtétele esetén Bosznia-Hercegovinával is meg kellene kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat, Georgiának pedig meg kellene adni a tagjelölti státuszt.

Az állásfoglalást megszavazó képviselők felszólították az EU-tagországok vezetőit, hogy haladéktalanul fogadjanak el tárgyalási keretet a nyugati-balkáni országokkal összefüggésben, a csatlakozási tárgyalások gyors megkezdése érdekében, amint az egyes tagjelölt országokra vonatkozó követelmények teljesülnek.

Az EU-nak egyértelmű határidőket kellene szabnia a tagjelölt országok számára, hogy az évtized végéig lezárják az uniós csatlakozási tárgyalásokat - hangsúlyozzák az állásfoglalásban. Ugyanakkor kiemelik azt is, hogy a tagság eléréséhez nem szabad gyorsított eljárást bevezetni.

A képviselők szükségesnek tartják a koppenhágai kritériumok teljesülését, amelyek biztosítják a tagjelölt és potenciális tagjelölt országok következetes és tartós elkötelezettségét a demokrácia és a jogállamiság irányába.

A megszavazott dokumentumban "határozottan elítélik" Orbán Viktor miniszterelnöknek az Ukrajnával folytatott csatlakozási tárgyalások megkezdésére vonatkozó kijelentéseit, valamint Budapest Koszovóval kapcsolatos politikájának megváltozását. "Orbán Viktor kijelentései akadályozzák az EU bővítési folyamatát" - figyelmeztetnek a képviselők, akik emlékeztették az uniós kormányok képviselőiből álló Tanácsot arra, hogy negatív következményei lehetnek annak, hogy 2024 júliusában Magyarország veszi át a soros elnökséget.

Az állásfoglalásban hangsúlyozzák továbbá, hogy a bővítési folyamattal párhuzamosan belső uniós reformokra van szükség annak érdekében, hogy az Európai Unió hatékonyabban tudja integrálni az új tagokat, egyebek között a minősített többségi szavazás bevezetésével, amely a kül- és biztonságpolitikai döntésekre, valamint a csatlakozási folyamat szempontjából releváns területekre is vonatkozna.

Európai Unió
uniós bővítés
Európai Parlament

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.