Ugrás a tartalomra

Az EP beengedné az ellenőrizetlen új GMO-kat

2024.02.10
09:32
2024.02.10
09:41
Forrás
greenfo.hu
Az Európai Parlament olyan jogszabály javaslatot támogatott, amely lehetővé teszi az óriáscégek számára, hogy az új GMO-kat az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatások vizsgálata nélkül hozzák forgalomba.

A javaslat emellett mentesíti az új GMO-kat értékesítő vállalatokat és az azokat termesztő gazdákat a felelősség alól, ha bármilyen kár keletkezik.

Az Európai Parlament szoros szavazással támogatta a Bizottság javaslatát, amely a génmódosított szervezetek új generációjának széles körű deregulációjára irányul. A parlamenti képviselők többsége megszavazta, hogy az új GMO-kat kivonják az élelmiszer- és környezetbiztonsági ellenőrzések és a felelősségre vonási folyamatok alól, ezzel veszélybe sodorják a természetet a nem tesztelt új GMO-k kibocsátásával.

Vajon az  európai parlamenti képviselők többsége teljesen elfelejtette, hogy a választópolgárok jogainak védelme a kötelességük, nem pedig az ipar és lobbijuk újra és újra történő megajándékozása? – tette fel a kérdést Mute Schimpf, a Föld Barátai Európa élelmiszerügyi kampányfelelőse.

A Parlament döntése az új GMO-k széleskörű deregulációjának jóváhagyásáról újabb súlyos csapást jelent Európa-szerte a gazdák és a környezet számára, miután nemrégiben visszavonták a növényvédőszer-felhasználás csökkentését célzó rendeletet – tette hozzá Fidich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Bár a Parlament megpróbálja korlátozni az új GMO-k szabadalmát, a javaslat továbbra is kiteszi a gazdákat és a nemesítőket a legnagyobb agrárvállalatok szabadalomsértési pereinek.

Sovány vigasz, hogy a Parlament részben meghallgatta a gazdák és a fogyasztók aggodalmait, és kiegészítette a Bizottság javaslatát egy új GMO-címke bevezetésével és az átláthatósági követelmények előírásával a teljes élelmiszerláncban.

Öröm az ürömben, hogy a jelenlévő magyarországi európai parlamenti képviselők – összhangban a génmódosított szervezetekre vonatkozó másfél évtizedes hazai politikai konszenzussal – nem szavazták meg az új GMO-k deregulációját célzó javaslatot. Sajnos ez nem volt elegendő ahhoz, hogy az Európai Parlament is leszavazza az új GMO-k deregulációját – fűzte hozzá Fidrich Róbert.

Az európai parlamenti döntés még nem tesz pontot az európai bizottsági javaslatról szóló vita végére. Az EU Tanács, a Parlament és a Bizottság egyeztetni fog a javaslatról, egy csekély esélyt adva arra, hogy a GMO-mentességért küzdő tagállamok, mint Magyarország érvényesítsék érdekeiket.

Európai Parlament
gmo
ellenőrizetlen

Most

Népszerű