Ugrás a tartalomra

Az EU 20 milliárd eurós különtámogatást javasol Ukrajna védelmi szükségleteinek kielégítésére

2023.07.20
21:34
2023.07.20
21:51
Forrás
MTI
Az EU egy külön szekció létrehozását javasolja az Európai Békefenntartási eszköz keretében, amely évente akár 5 milliárd eurót biztosítana a következő négy évben Ukrajna védelmi szükségleteinek kielégítésére - jelentette ki Josep Borrell.

   "Ugyanarról az európai békeeszközről van szó, amely nagyon jól működött, és továbbra is használni fogjuk, de egy külön szekció jön létre konkrét finanszírozással, amelyet számításaim alapján 5 milliárd euró lenne évente a következő 4 évre - mondta a kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő az EU-tagállamok külügyminisztereinek csütörtöki brüsszeli tanácskozását követő sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy a külügyminiszterek erről a tanácskozás folyamán véleményt cseréltek, és a kérdést augusztus végén a spanyolországi Toledóban megrendezendő informális miniszteri találkozón vitatják meg részletesen.

    Borrell sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet: "Oroszország kilépett a fekete-tengeri gabonakereskedelmi egyezményből, ami ahhoz vezet, hogy a világ ismét az élelmezésbizonytalanság ember okozta problémájával néz szembe. Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyverként használja az éhezést, még olyan országok ellen is, amelyek haboznak elítélni az illegális vérontását Ukrajnában"- hangsúlyozta.
     Véleménye szerint Moszkva minden indoklás nélkül bombázza az ukrajnai tengeri kikötőket, megakadályozva a hajózás szabadságát, blokkolva az ukrán gabonaexportot. Cáfolva az orosz érvelést, mely szerint akadályokba ütközik a saját élelmiszer- és műtrágyaszállítás, Borrel azt mondta, hogy "Moszkva jó hasznot húz a gabona és a műtrágya exportjából". Mint mondta, "Oroszország most még jobban fog profitálni a helyzetből, mert a gabonaárak emelkedni fognak, miután az orosz erők megsemmisítik az ukrán terméskészleteket".

Európai Unió
gabona
gabonaexport
Oroszország
Moszkva
Josep Borrell

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.