Ugrás a tartalomra

Az EU kimenekítette diplomatáinak első csoportját Kartúmból

2023.04.24
08:02
2023.04.24
10:31
Forrás
MTI
Az Európai Unió megkezdte diplomatáinak és több uniós állampolgár első csoportjának kimenekítését Kartúmból - jelentette be Charles Michel, az Európai Unió tagállamainak vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében.

Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő azt írta a Twitteren: "megkönnyebbült", amiért az EU Szudánban szolgálatot teljesítő diplomatái biztonságban vannak.

Közölte, az EU Kartúmba akkreditált nagykövete nem hagyta el az országot, továbbra is Szudánból látja el feladatait.

"Meg kell védeni a civileket, és szavatolni kell az uniós polgárok biztonságos evakuálását" - fogalmazott.

A főképviselő arról is tájékoztatott, hogy beszélt a szudáni fegyveres erőket irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornokkal, valamint Mohamed Hamdan Dagalo tábornokkal, egy másik katonai egység, a Gyors Támogatási Erők parancsnokával, és azonnali tűzszünetet sürgetett.

"Továbbra is elkötelezettek vagyunk a fegyverek elhallgattatása és minden civil megsegítése mellett" - fogalmazott az uniós diplomácia vezetője.

EU
Európai Unió
diplomata
Kartúm
Szudán

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.