Ugrás a tartalomra

Az EU külképviseletet nyitott Londonban

2020.02.01
09:56
Forrás
MTI
Mivel az Egyesült Királyság elhagyta az Európai Uniót, és tagságának megszűnésével unión kívüli országgá vált, Brüsszel diplomáciai külképviseletet nyitott Londonban.

Szombattól teljes körűen dolgoznak a felek közötti zökkenőmentes együttműködés biztosítása érdekében - közölte Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben.

Fotó: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Az Európai Unió nevében tett nyilatkozatában Borrell közölte, hogy a külképviselet vezetésével Joao Vale de Almeida nagykövetet bízta meg. A portugál diplomata 2010 és 2014 között az Európai Unió Egyesült Államokban akkreditált nagykövete volt, 2015 óta az Európai Unió ENSZ-nagyköveteként szolgált.

A főképviselő kiemelte, hogy a londoni EU-kirendeltség a hagyományos nagykövetségi feladatok mellett kulcsszerepet fog játszani a brit kilépési megállapodás végrehajtásának ellenőrzésében, különös figyelemmel az uniós polgárok jogainak biztosítására.

Leszögezte, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti gazdasági, társadalmi és politikai kapcsolat nem ér véget, a felek szoros kapcsolatban maradnak továbbra is. Az unió egy új, ambiciózus partnerség kiépítésében bízik a kereskedelmi és gazdasági együttműködés, a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás, valamint a külpolitika, a biztonság és a védelem területén.

Borrell reményét fejezte ki, hogy szoros együttműködés alakul ki az unió "brit barátaival" a közös kihívások megoldása terén regionális és globális szinten egyaránt.

"Kapcsolataink közös értékeinkben és érdekeinkben gyökereznek, amelyek földrajzi, történelmi, valamint közös európai örökségünkből fakadnak" - tette hozzá a főképviselő.

Szombattól teljes körűen dolgoznak a felek közötti zökkenőmentes együttműködés biztosítása érdekében - közölte Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben.

Európai Unió
Josep Borrell
Brexit

Most

16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.