Ugrás a tartalomra

Az EU megpróbálja bevonni Tunéziát a migráció elleni küzdelembe

2023.06.11
20:18
2023.06.11
21:07
Forrás
Euronews, hirado.hu
Kaisz Szaíd tunéziai elnök a megbeszélés előtt kijelentette, hogy országa nem lesz Európa határőre. Nem Tunézia feladata az európai migrációs válsággal foglalkozni - tette hozzá.

Az Európai Unió idén 105 millió euróval támogatja Tunéziát az ország határvédelmének megerősítésére, valamint több mint egymilliárd euró gazdasági támogatás kiutalását is kilátásba helyezi – jelentette be vasárnap Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Tuniszban Kaisz Szaíd tunéziai elnökkel tartott megbeszélését követően. Az Európai Bizottság a Földközi-tengeren átkelő emberek egyre növekvő számára tekintettel az észak-afrikai országgal közösen erőteljesebben kíván fellépni az embercsempészekkel és az illegális bevándorlással szemben.

A vasárnap folytatott tanácskozáson Mark Rutte holland és Giorgia Meloni olasz kormányfő is részt vett. Meloni mielőbb megállapodás megkötését javasolja Tunéziával, miután Olaszország az Észak-Afrikából induló migráció egyik frontországa, hogy elejét lehessen venni a menedékkérőkkel teli bárkák elindulásának Olaszország déli partjai felé. Az olasz kormányfő „fontos első lépésnek” nevezte Ursula von der Leyen bejelentését.

Az Európai Bizottság elnöke szerint az összeget egyebek között a határvédelem megerősítésére, a kutató-mentő akciók finanszírozására, az embercsempészek elleni intézkedésekre, valamint az elutasított menedékkérők visszaszállítására fordítanák.

Von der Leyen mindazonáltal fontosnak tartotta kiemelni, hogy a migrációs kérdés átfogó kezelésénél elengedhetetlen az emberi jogok tiszteletben tartása. Jogvédők ugyanis kifogásolják azokat a körülményeket, amelyekkel a migránsok szembesülni kénytelenek az észak-afrikai országban; szerintük Tunézia nem számít biztonságos országnak, ahová az illegális bevándorlókat vissza lehetne küldeni.

Az Európai Bizottság elnöke beszélt arról is, hogy Brüsszel 900 millió eurós makrószintű pénzügyi támogatást, valamint 150 millió eurós azonnali segélyt kész kiutalni, „amint a szükséges megállapodást sikerül elérni”.

Tunézia
migráció
illegális bevándorlás

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.