Ugrás a tartalomra

Az EU tagállamainak nem sikerült megegyezniük a gázársapkáról

2022.10.26
07:55
2023.11.01
23:09
Forrás
Pannon RTV
Egy hónappal elhalasztották a földgáz árának korlátozására vonatkozó megbeszélést.

Az Európai Unió energiaügyi miniszterei luxembourgi tanácskozásukon nem tudtak megegyezni az unió gázár-korlátozásáról. A gáz ára az utóbbi napokban csökkent, az enyhe időjárás és feltöltött gáztározók miatt.

Nem rajzolódott ki megegyezés a földgáz árának korlátozására vonatkozóan az Európai Unió energiaügyi miniszterei luxembourgi tanácskozásán. Sok tagállam támogatja, hogy a gázárak rendkívüli ugrásainak kivédésére úgynevezett dinamikus gázársapkát vezessen be az Európai Unió – emelte ki a luxemburgi ülést követően Jozef Síkela, a cseh soros elnökség illetékes minisztere. Ez azt jelentené, hogy a holland TTF gáztőzsde másnapi ügyletkötéseire és azon keresztül a többi európai gáztőzsdére is kihatna a dinamikus gázársapka, de nem érintené a hosszabb távú gázbeszerzési szerződéseket, így a magyar-orosz szerződést sem. A megbeszélésen az energiaügyi miniszterek egy kötelező kereslet-összesítésen alapuló rendszerről is tanácskoztak.Ezzel kapcsolatba Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter kijelentette: az Európai Bizottság a tagállami hatáskörök lopakodó elszedésére készül. Magyarország azonban ragaszkodik az energiabiztonság ügyeiben a szuverenitásához és egyben az uniós csúcs döntéseinek betartásához is. A tanácskozáson egy hónappal elhalasztották a földgáz árának korlátozására vonatkozó megbeszélést.

gázársapka
Európai Unió

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.