Ugrás a tartalomra

Az EU teljes mértékben és egyértelműen elkötelezett a Nyugat-Balkán tagsági perspektívája mellett

2023.12.14
08:44
2023.12.14
18:01
Forrás
MTI
De a régió országaiban reformok szükségesek a jogállamiság terén.

Az Európai Unió teljes mértékben és egyértelműen elkötelezett a Nyugat-Balkán európai uniós tagsági perspektívája mellett, és a csatlakozási folyamat felgyorsítását sürgeti - jelentették ki az uniós állam- illetve kormányfők az EU és a nyugat-balkáni országok egynapos brüsszeli csúcstalálkozójukat követően szerdán. A csúcson elfogadták az úgynevezett Brüsszeli nyilatkozatot, amely rögzíti hogy a régió országinak csatlakozási folyamatának a partnerek hiteles reformjain, tisztességes és szigorú feltételrendszeren, valamint a saját érdemek elvén kell alapulnia.

A régió országainak tartós és visszafordíthatatlan reformokat kell biztosítania a jogállamiság, a demokratikus intézmények működése, a gazdaság és a közigazgatás területén, valamint a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelemben is. Továbbá fokozott támogatásra van szükség a jó kormányzás, az emberi jogok, a nemek közötti egyenlőség és a kisebbségek jogainak terén. Kijelentették: az EU továbbra is támogatni fogja a nyugat-balkáni partnereket a gazdaságukra és társadalmukra gyakorolt negatív hatások kezelésében, különösen az EU energetikai támogatási csomagja segítségével.

Emellett pedig támogatják az EU által vezetett, Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatását is.

EU
csatlakozás
Nyugat-Balkán

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.