Ugrás a tartalomra

Az Európa-párti jelölt nyert az osztrák választásokon (videó)

2016.12.05
08:24
A függetlenként induló, de a Zöldek pártjának támogatását élvező Alexander Van der Bellen a leadott szavazatok 51,68 százalékát zsebelte be
A függetlenként induló, de a Zöldek pártjának támogatását élvező Alexander Van der Bellen a leadott szavazatok 51,68 százalékát zsebelte be. Sorra érkeznek a gratulációk Alexander Van der Bellennek. Mindeközben a vesztes Norbert Hofer méltóságteljesen viseli a második helyet.     Nem sikerült az áttörés a szélsőjobboldali jelöltnek Ausztriában. Alexander Van der Bellen nyerte az elnökválasztást. A Zöldek pártjának támogatását élvező független jelölt sokkal nagyobb különbséggel nyert, mint májusban, a második fordulóban. Kezdettől fogva egy Európa-barát Ausztriáért küzdöttem - hangoztatta Van der Bellen az előzetes eredmények tudatában. Norbert Hofer már vasárnap este gratulált ellenfelének a győzelemhez a Facebook közösségi oldalon. Ugyanakkor azt írta, „végtelenül szomorú vagyok, hogy nem sikerült, szívesen vigyáztam volna Ausztriára”. A politikus bejegyzésében összetartásra szólította fel az osztrákokat.



Az urnazárások után megszólalt az Osztrák Szabadságpárt főtitkára is. Herbert Kickl szerint jelöltjük veresége nem a vég, hanem csak a kezdet. Azt gondolom, ez volt az utolsó alkalom, hogy választást tudtak nyerni azok az erők, akik a változás útjában állnak. Hónapok múlva már egészen más lesz a helyzet – fogalmazott, amivel arra célzott, hogy könnyen lehet, előrehozott választások lesznek jövőre Ausztriában. Herbert Kickl, főtitkár, Osztrák Szabadságpárt: „Norbert Hofer mindig azt mondja, hogy a végén minden győztes jó győztes és minden vesztes jó vesztes. Norbert Hofer nemcsak egy jó demokrata, hanem ilyen értelemben egy jó második is.” Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közleményében örömét fejezte ki, hogy „szívből gratulálhat” Ausztria új elnökének megválasztásához. A német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier is gratulált Van der Bellnek. François Hollande francia államfő szerint a választások kimenetele az európai egységet és a toleranciát jelképezi.

Van de Bellen egy Európa-barát Ausztria győzelmét méltatta

2016. december 05.

A függetlenként induló, ám a Zöldek támogatását élvező Alexander Van der Bellen nyerte az osztrák államfőválasztást tegnap. A hivatalos végeredmények ma este kerülnek nyilvánosságra. Az előzetes adatok szerint a választópolgárok 64,6 százaléka járult az urnák elé vasárnap. Az ily módon leadott szavazatok közül Van der Bellen mintegy 2,1 millió kapott. Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt által támogatott jelölt 48,32 százalékot ért el, amely 1,92 millió voksot jelent. Egy Európa-barát Ausztria győzelmeként méltatta Alexander Van der Bellen azt, hogy megnyerte az elnökválasztás megismételt második fordulóját az Osztrák Szabadságpárt jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben. Kezdettől fogva egy Európa-barát Ausztriáért küzdöttem - hangoztatta Van der Bellen az ORF közszolgálati televízióban nyilatkozva. A 72 éves politikus hangsúlyozta, hogy "az egyenlőség, a szabadság és a szolidaritás értékeit" fogja védelmezni. Vasárnap egy órával az urnazárások után már megszólalt az Osztrák Szabadságpárt főtitkára is. Herbert Kickl, a párt főtitkára a helyi közszolgálati televízióban nyilatkozva gratulált a sikerhez a függetlenként induló, de a Zöldek pártjának támogatását élvező Alexander Van der Bellennek. Norbert Hofer is megszólalt még vasárnap este. Gratulált ellenfelének a győzelemhez a Facebook közösségi oldalon. Ugyanakkor azt írta, "végtelenül szomorú vagyok, hogy nem sikerült, szívesen vigyáztam volna Ausztriára". A politikus bejegyzésében összetartásra szólította fel az osztrákokat. Heinz-Christian Strache az Osztrák Szabadságpárt elnöke ugyancsak gratulált Van der Bellennek, és megköszönte a Hoferre szavazók voksát. Az osztrák közszolgálati televízióban azt mondta, hogy határozott félelemkampány folyt Hofer ellen, és döntőnek nevezte, hogy az Osztrák Néppárt elnöke, Reinhold Mitterlehner Van der Bellent támogatta. A nem hivatalos eredmények ismerete azt mutatja, hogy Európa-barát, erős szociális politikát hirdető államfője lesz Ausztriának, szemben a rendpárti, az EU-tagságról népszavazást kezdeményező, kampányában a menekültválság hatásait középpontba állító jelölttel szemben. (MTI, kép:Fonet/AP)
elnökválasztás
Ausztria
Alexander Van der Bellen

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.