Ugrás a tartalomra

Az Európai Békekeretből 500 millió eurót kap Ukrajna, hogy fegyvereket vásárolhasson

2022.10.17
21:18
Forrás
MTI
"Oroszország legutóbbi válogatás nélküli támadásai nem ingatják meg, csak megerősítik elhatározásunkat Ukrajna támogatása mellett" - fogalmazott Josep Borrell.

Az Európai Unió 500 millió euróval támogatja Ukrajna fegyvervásárlását. Az EU külügyi tanácsa az Európai Békekeretből nyújtandó támogatásról állapodott meg, ami által Kijev fegyvereket vásárolhat védelmének biztosításához - közölte az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban, a tagországok külügyminiszterinek egynapos tanácskozását követően hétfőn. Josep Borrell tájékoztatása szerint az ukrán fegyveres erők képességeit és ellenállóképességének javítását célzó támogatással Ukrajna hatékonyabban tudja majd megvédeni önállóságát, területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, valamint azért, hogy "meg tudja védeni polgári lakosságát a nem szűnő orosz agresszióval szemben" - mondta.

Az 500 millió euró összegű támogatással az Európai Békekeretből Ukrajnának nyújtott teljes uniós hozzájárulás 3,1 milliárd euróra emelkedik - közölte. A részleteket tekintve megjegyezte: a támogatásból 490 millió euró jut majd halálos erő célba juttatására tervezett, védelmi célú katonai felszerelésekre. További 10 millió euró pedig olyan felszerelések és készletek biztosításával kapcsolatos költségek fedezésére, mint az egyéni védőeszközök, az elsősegélycsomagok és az üzemanyag. Elmondta továbbá, a külügyminiszterek tanácsa jóváhagyta katonai kiképző program elindítását, ami szavai szerint több ezer ukrán katona képességfejlesztését teszi majd lehetővé.

Josep Borrell
Ukrajna

Most

14:39, Frissítve: 14:44

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk. A lakhatási kiadások a legmagasabbak. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.