Ugrás a tartalomra

Az Európai Emberjogi Bíróság főbírája Vajdaságban vizitel

2012.09.28
17:21
A nemzeti közösségek jogairól és a vajdasági helyzetről tárgyalt Újvidéken Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke és Nicolas Bratza, az Európai Emberjogi Bíróság főbírója
A nemzeti közösségek jogairól és a vajdasági helyzetről tárgyalt Újvidéken Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke és Nicolas Bratza, az Európai Emberjogi Bíróság főbírója. Pajtić szerint a nemzeti tanácsoknak köszönhetően Szerbiában a nemzeti közösségek maguk dönthetnek az őket érintő kérdésekben. A megbeszélés legfőbb kérdése az volt, hogyan lehet biztosítani a nemzeti közösségek jogait Vajdaságban úgy, hogy magának a tartománynak a hatáskörei is bizonytalanok. Bojan Pajtić azt mondta, a nemzeti tanácsok jó megoldást jelenthetnek. A tartományi kormány, illetve a tartományi parlament átruházott bizonyos hatásköröket a nemzeti tanácsokra. Ezzel mindent megtettek annak érdekében, hogy azokban a kérdésekben, amelyek a nemzeti közösségeket érintik, ők maguk hozhassanak döntéseket. Ők tudják a legjobban, milyen igényeik vannak a kultúra, a tájékoztatás, az oktatás terén” – nyilatkozta a vajdasági kormányfő.



Az Európai Emberjogi Bíróság főbírója azt mondta, nem avatkozhat bele Szerbia és Vajdaság viszonyába, hiszen ez egy ország magánügye, a kisebbségek jogai kapcsán azonban bármikor kész tanácsokat adni a tartománynak. Elmondta: „A látogatásom célja, hogy mint az Európai Emberjogi Bíróság főbírója általánosan beszéljek az emberi jogok védelmével kapcsolatban.” A főbíró arról is beszélt, hogy édesapja újvidéki születésű, így ő maga is jól ismeri Vajdaságot, és figyelemmel kíséri a tartomány mindennapjait.
Bojan Pajtic
Nemzeti Tanácsok
emberjogi bíróság
főbíró

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.