Ugrás a tartalomra

Az Európai Parlament ma szavaz az új biztosi testület jóváhagyásáról

2019.11.27
09:56
2019.11.27
13:19
Forrás
MTI
Az Európai Parlament ma szavaz az új biztosi testület jóváhagyásáról

Ezt követően a frakciók rövid időre visszavonulnak szavazati szándékaik tisztázására, majd a képviselőcsoportok vezetői a 12 órakor kezdődő voksolás előtt nyilatkozatot tesznek. A megerősítéshez a képviselők egyszerű többségére van szükség, ami a szakértők egybehangzó véleménye szerint szinte biztosan meglesz. Végül az EU-tagországok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács nevezi majd ki minősített többséggel a bizottságot, de ez már jórészt csak formalitásnak számít.

Létkérdésnek nevezte a klímaváltozás elleni küzdelmet az Európai Bizottság megválasztott elnöke ma Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén, amikor bemutatta programját és csapatát. Európának kötelessége vezető szerepet vállalni e téren, és ehhez a lehetőségei is megvannak - jelentette ki Ursula von der Leyen. "Nincs egyetlen percünk sem, amelyet elvesztegethetünk" - közölte. Kiemelte, hogy a klímasemlegesség eléréshez az ipari, széntermelő, nagy szén-dioxid-kibocsátású régiók gazdaságának támogatására van szükség. Hozzátette, mandátuma első száz napjában átfogó tervezettel fognak előállni a zöld átmenetről. A képviselők délben szavaznak az új összetételű biztosi testület jóváhagyásáról - tudósít az MTI.

Ursula von der Leyen beszédében kitért a bevándorlás kérdésére is. Biztosítani kell az itt maradók integrációját, ahogy a jogosulatlan kérelmezők visszaküldését is. Meg kell törni az embercsempész-hálózatok üzleti modelljét, meg kell egyezni a dublini menekültügyi rendszer reformjáról, valamint erősíteni kell a külső határok védelmét, és támogatni kell a migrációs származási és tranzitállamokat - közölte. "Európa mindig menedéket fog nyújtani azok számára, akik nemzetközi védelemre szorulnak" - mondta.

Európai Parlament
Ursula von der Leyen
biztos
Strasbourg

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.