Ugrás a tartalomra

Az Európai Parlament megszavazta az uniós utasregisztrációs rendszer felállítását

2018.07.06
11:25
2018.07.06
16:50
Forrás
Pannon RTV
Kizárólag előzetes elektronikus beutazási engedéllyel léphetnek majd be harmadik országbeli állampolgárok az Európai Unió területére, így az úniós állampolgársággal nem rendelkező szerbiaiak is.

A rendszer keretében kizárólag előzetes elektronikus beutazási engedéllyel léphetnek majd be harmadik országbeli állampolgárok az Európai Unió területére, így azok a szerbiaiak is, akik nem rendelkeznek uniós állam állampolgárságával. A tervek szerint a rendszer hozzá fog járulni a belső biztonság erősítéséhez, az illegális bevándorlás megelőzéséhez, a közegészségügy védelméhez és a határátlépési idő lerövidítéséhez azzal, hogy már megérkezésük előtt azonosítja azokat, akik valamilyen szempont alapján kockázatot jelenthetnek. A kérelmek elbírálása a 18 év alattiak és a 70 év felettiek számára ingyenes lesz, mindenki másnak hét euróba fog kerülni, a kiadott engedély pedig három évig vagy az úti okmány lejártáig lesz érvényes.

Gál Kinga, EP-képviselő, Fidesz-KDNP: „ Nem vízumról van szó, mint ahogy a tárgyalásokon is többször hangsúlyoztam. Az ETIAS pusztán egy utazási engedélyezés, amelyet bárki, percek alatt online kitölthet és az esetek kilencvenkilenc százalékában automatikusan meg is kapja a beutazási engedélyt. Nem kell a konzulátusra utazni, nem kell véget nem érő nyomtatványokat kitölteni és nem szükséges semmilyen hivatalos papír bemutatása. Különben az Egyesült Államok, Ausztrália és Kanada már évek óta rendelkezik hasonló modern rendszerrel.”

Európai Parlament
utasregisztráció

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.