Ugrás a tartalomra

Az Európai Uniónak 2030-ra készen kell állnia az új tagországok felvételére

2023.08.28
17:15
2023.08.28
20:53
Forrás
Szerbiai RTV
Ezt mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Bledi Stratégiai Fórumon elhangzott beszédében.

Az összejövetelen Ana Brnabić szerb kormányfő és a nyugat-balkáni országok más vezetői is jelen vannak. Charles Michel a Bledi Stratégiai Fórumon kijelentette: itt az ideje, hogy az Európai Unió a bővítéssel, mint az egyik fő kihívással foglalkozzon, hogy a jelenlegi és a jövőbeni tagállamok készen álljanak az újabb bővítésre az évtized végére.

Az idei fórum középpontjába a házigazdák a biztonságot helyezték, és azt, hogyan lehet megoldani a problémákat az alapvető szabadságjogok és jogok összeomlása nélkül. A vendégek a régióból és Európából, valamint Indiából és Kínából érkeznek. Szerbia miniszterelnöke vasárnap este a Robert Golob szlovén miniszterelnök által szervezett vacsorán vett részt, ahol rajta kívül jelen volt még Montenegró miniszterelnöke, Dritan Abazović, Bosznia-Hercegovina minisztertanácsának elnöke, Borjana Krišto, a pristinai ideiglenes intézmények miniszterelnöke, Albin Kurti, Észak-Macedónia miniszterelnöke, Dimitar Kovacsevszki és Albánia miniszterelnöke, Edi Rama is. Az idei Bledi Stratégiai Fórum a „Szolidaritás a globális biztonságért” szlogen alatt zajlik.

Európai Unió
bledi stratégiai fórum
Charles Michel
Ana Brnabić

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:29, Frissítve: 20:24

Rekordturizmus

Az a 2 millió 100 ezer turista, aki az elmúlt évben Szerbiába látogatott egy érdekes és elsősorban biztonságos országba érkezett - mondta Belgrádban Aleksandar Vučić.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.