Ugrás a tartalomra

Az önkormányzatoknak is részt kell venniük a médiatörvények alkalmazásában (videó)

2014.12.11
08:41
Az új médiatörvények lényeges változásokat irányoznak elő a médiumok működését, valamint pénzelését illetően
Az új médiatörvények lényeges változásokat irányoznak elő a médiumok működését, valamint pénzelését illetően. Ez a helyi médiaházakat és velük együtt az önkormányzatokat komoly kihívások elé állítja. Ennek tükrében a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete a lokális tájékoztatás fejlesztésére vonatkozó akciótervet dolgozott ki, amelyet a tartományi parlamentben mutattak be. Az akcióterv szerint ahhoz, hogy egy közösséget a közérdek szellemében tájékoztassanak, a helyi hatalomnak és a médiumoknak eredményesen kell együttműködniük. Ebbe a folyamatba a civil szervezeteket és a polgárokat is be kell kapcsolni – mondta Szerencsés Zsuzsanna, a Vajdasági Újságírók Független Egyesületének tagja. „Egyértelműen az új megoldásokkal a közérdek és a polgároknak a tájékozottságra való jogukra fókuszálnak a megoldások.” A médiumok és az önkormányzatok közötti eredményes együttműködés kiépítésére egy kísérleti projektet is lebonyolítottak. Ebben Magyarkanizsa is részt vett. „A stratégiának a megírásában, hogy hogyan a jövőben, hogyan találjuk meg a projekttámogatásban a helyünket, szerepünket, úgy mint önkormányzat és úgy, mint a média, ebbe viszont igen, segítettek bennünket, és egy közös projekt készült el, amelyet én remélem, hogy 2015-től, majd használni is tudunk” – mondta Sátai Róbertet, a magyarkanizsai Községi Tanács tájékoztatással megbízott tagja. httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VFlk7PR2j94 Pásztor István, a tartományi parlament elnöke elmondta: a korábbi törvény alapján végzett magánosítás nem mutatkozott jó megoldásnak. Most azonban más a helyzet. „Meghozták a médiatörvény-csomagot. Ezekbe intézményes védelmi mechanizmusokat igyekeztünk beépíteni a helyi médiumok normális működése érdekében, különös tekintettel a nemzeti közösségek nyelvén sugárzó médiumokra, amelyek Vajdaságban külön sajátosságnak számítanak.” Az akcióterv értelmében az önkormányzatoknak is részt kell venniük a médiatörvények alkalmazásában. A helyi hatalom a médiapolitika megalkotásával, a magánosított médiumok projektjeinek a társfinanszírozásával járulhat hozzá a minőségi tájékoztatáshoz – hangzott el a tanácskozáson.

Most

20:56, Frissítve: 07:18

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.