Ugrás a tartalomra

Az SZDP nyerte a montenegrói parlamenti választásokat (videó)

2016.10.17
10:58
A 25 éve hatalmon lévő Milo Đukanović tömörülése, a Szocialisták Demokratikus Pártja nyerte a parlamenti választásokat Montenegróban
A 25 éve hatalmon lévő Milo Đukanović tömörülése, a Szocialisták Demokratikus Pártja nyerte a parlamenti választásokat Montenegróban. A politikai erő koalíciós partnereinek köszönhetően ismét kormányt alakíthat a tengermelléki országban. Ünneplő tömeg lepte el Podgorica utcáit vasárnap éjjel. Az éljenzők zászlókat lengettek és gépjárművekkel vonultak végig az utcákon. Egy kis időre még a forgalom is megbénult. A negyed évszázada hatalmon lévő baloldali Szocialisták Demokratikus Pártja meggyőző fölénnyel nyerte meg a parlamenti választást az Adria-melléki országban, de önállóan nem tud kormányt alakítani. Az emberek percekig skandálták az SZDP első emberének nevét. Milo Đukanović bejelentette, hogy pártja nagyon gyorsan megalakítja az új kormányt. A hagyományos partnereivel, a kisebbségi pártokkal. Így a kormányzó koalíciónak legkevesebb 42 képviselője lesz a parlamentben.



Milo Đukanović, elnök, Szocialisták Demokratikus Pártja: „Montenegró folytatja útját a biztos európai jövő felé. Az elkövetkező pár hónapban megerősítjük Montenegró NATO-megfigyelő státusát. Illetve dönteni fogunk Montenegró NATO tagságáról is. A következő megbízatásunk alatt felgyorsítjuk a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. A mandátum végére befejezzük a tárgyalásokat, és bebizonyítjuk, hogy készen állunk a teljes jogú európai uniós tagságra.” A Demokratikus Front nevű ellenzéki koalíció a szavazatok 20,6 gyűjtötte be, ezzel 18 parlamenti mandátumra tett szert. A Kulcs nevű, szintén ellenzéki tömörülés 10,7 százaléknyi voksot kapott, és kilenc képviselői helyhez jutott. A Demokratikus Montenegró nyolc mandátumot szerzett, míg a Szociáldemokrata Párt négyet. Rajtuk kívül még pár kisebbségi párt is bekerült a törvényhozásba. A voksolást egyébként egy incidens is megzavarta. Szombaton húsz szerb állampolgárt tartóztattak le Montenegróban terrorizmus gyanúja miatt. A feltételezések szerint bűnszervezetet hoztak létre az állam területén. Állítólag támadást terveztek a rendőrség, állami intézmények képviselői, sőt magas rangú tisztségviselők ellen is.

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.