Ugrás a tartalomra

Az USA fegyverszállítmányt küld Tajvannak - először tesz ilyet

2023.08.31
12:32
2023.08.31
12:45
Forrás
Euronews
Az amerikai külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy továbbra sem támogatja Tajvan elszakadását, de annak autonómiáját létfontosságúnak tartja.

Az USA jóváhagyott egy közvetlen katonai segélycsomagot Tajvannak, Washington először tett ilyet. Nemcsak Tajpej kap a fegyverszállítmányból, hanem sok más szövetséges kormány is, ezzel valószínűleg az a Joe Biden-adminisztráció szándéka, hogy a segítség ne okozzon azonnali diplomáciai feszültséget Kínával - írja a Euronews. Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatta a kongresszust, hogy 80 millió dollár értékű hadászati támogatást küld Tajvannak. Ez az első csomag, amit „ingyen kap” a sziget.

Peking a 23 millió lakosú Tajvant saját tartományának tekinti, amelyet a kínai polgárháború 1949-es befejezése óta még nem sikerült újraegyesítenie a terület többi részével. A mostani katonai támogatással Washington tevőleg is bizonyítja, hogy elhivatott Tajvan függetlensége mellett. Az amerikai külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy továbbra sem támogatja Tajvan elszakadását, de annak autonómiáját létfontosságúnak tartja.

Bár Washington 1979 óta elismeri Kína fennhatóságát Tajvanon, az amerikai kongresszus párhuzamosan kötelezettséget vállalt arra, hogy fegyvereket szállít az autonóm, demokratikus szigetnek, azzal a kimondott céllal, hogy Pekinget visszatartsa az expanziós törekvésektől. Az egymást követő amerikai kormányok ezt inkább eladásokon, mint közvetlen támogatáson keresztül tették Tajvannak.

USA
Tajvan
fegyverszállítmány

Most

14:39, Frissítve: 14:44

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk. A lakhatási kiadások a legmagasabbak. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.