Ugrás a tartalomra

Azt javasolják, hogy egy nemzetközi csoport vizsgálja meg a szerbiai választások körülményeit

2024.02.08
14:40
2024.02.08
16:44
Forrás
Pannon RTV
Elfogadta az Európai Parlament a december 17-ei szerbiai választásokra vonatkozó határozatot.

Az EP által elfogadott dokumentum alapján azt javasolják, hogy egy nemzetközi csoport vizsgálja meg a tavaly december közepén megtartott voksolás körülményeit. A szerb államvezetés korábban többször nyilatkozta, hogy mindez csupán politikai boszorkányüldözés és, hogy a választási folyamat tiszta volt az apróbb hibák ellenére.

Az EP által elfogadott dokumentum egyébként mint kiderült, taglalja a nemzetközi megfigyelő szervezetek meglátásait a decemberben megtartott szerbiai voksolások kapcsán. Az iratban egyebek mellett az szerepel, hogy szerintük a választások során több visszaélés is történhetett. Sérelmezik a szavazók tömeges utaztatását és azt, hogy egyes beszámolók szerint voltak olyan polgárok, akik több szavazóhelyen is leadták voksukat.

Ana Brnabić szerb miniszterelnök előzőleg azt nyilatkozta, hogy a határozatnak semmi köze a választásokhoz, csupán egy újabb politikai nyomásgyakorlási kísérlet az országra, a szerb elnökre és a legutóbbi választáson legnagyobb többséget szerző Szerb Haladó Pártra - fogalmazott a kormányfő. Aleksandar Vučić szerb elnök pedig azt nyilatkozta, hogy a legutóbbi volt az állam történetének eddigi legtisztább választási folyamata. Deli Andor vajdasági származású Fideszes EP képviselő többször is hangsúlyozta már, hogy az EU nem avatkozhat bele egy szuverén állam jogtiszta voksolási folyamatába.

Deli Andor, EP-képviselő, Fidesz: „Egy olyan határozatról van szó, amely a választásokat tekintve beleavatkozik egy olyan szuverén állam belügyeibe, amely még nem tagja az Európai Uniónak. Ezenfelül egy összetett és érzékeny politikai pillanatban hozták ezt meg, amikor Szerbia vízválasztó tárgyalásokat folytat Koszovó kapcsán. Ez is rámutat arra, hogy az Európai Parlament mennyire tapintatlan. Ezért mi, a Fidesz küldöttei a határozat ellen szavaztunk.”

A mai strasbourgi ülésre egyébként több szerb ellenzéki politikus is meghívást kapott. Marinika Tepić, Pavle Grbović, Radomir Lazović és Nebojša Zelenović is elutazott, hogy elmondják álláspontjukat. Végül ez nem a terveik szerint alakult, mert egy kis teremben csupán a szervezők előtt adták elő mondandójukat. A 705 EP képviselő közül senki sem hallgatta meg őket. Még az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője sem volt jelen. Korábban egyébként az Együtt az erőszak ellen képviselői azt mondták, hogy az ülésen résztvevők előtt fogják majd ismertetni kifogásaikat a szerbiai választások kapcsán.

Az EP határozatai egyébként nem kötelező érvényűek, csupán ajánlásokat fogalmaznak meg és fogadnak el.

Európai Parlament
szerbiai választások 2023

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.