Ugrás a tartalomra
Tanjug/Tara Radovanovic

Bejelentették, kik lesznek Szerbia új miniszterei

2020-10-25
15:21
2020-10-25
17:07
Forrás
Szerbiai RTV
A kormányalakítással megbízott Ana Brnabić ma délben az államfővel tartott sajtótájékoztatón tette közzé a jövőbeni kormány névsorát.

Ma ismertették az új szerb kormány lehetséges minisztereinek névsorát a Szerb Haladó Párt újbelgrádi elnökségi ülését követően. A tervek szerint 21 tárca lesz az újonnan felálló szerb kabinetben, hárommal több mint eddig. Az elnökségi ülést követően sajtótájékoztatón számoltak be a személyi kérdésekről.

A bejelentés szerint Nebojša Stefanović lesz a védelmi miniszter, Jadranka Joksimović felel továbbra is az eurointegrációért. Zlatibor Lončar is marad korábbi tárcájánál egészségügyi miniszterként, Darija Kisić Tepavečević pedig munkaügyi és szociálpolitikai miniszter lesz.

Vanja Udovičić továbbra is az ifjúsági és sportügyi tárcát irányíthatja, míg Maja Gojković a kultúráért felel majd. Emberi és kisebbségi jogokkal, nemek közötti egyenjogúsággal és a társadalmi párbeszéddel Gordana Čomić foglalkozhat a jövőben. Ratko Dmitrović családügyi és népesedési, Milan Krkobabić pedig vidékfejlesztési miniszter lehet.

Ana Brnabić Szerbia kormányalakítója: „A külügyért Nikola Selaković, a belügyért pedig Aleksandar Vulin felel majd a továbbiakban. Tatjana Matić lesz a kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter. Tomislav Momirović építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési tárcavezető lesz, Siniša Mali pedig a pénzügyminiszter. A gazdasági minisztérium élén Anđelka Atanasković áll majd. Branislav Nedimović lesz a mezőgazdasági miniszter, Irena Vujović környezetvédelmi, Zorana Mihajlović bányászati és energiaügyi miniszter, Maja Popović igazságügyi miniszter, Marija Obradović pedig államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter lesz.”

Az oktatási miniszter személye egyelőre nem ismert, valószínű, hogy a Szerbiai Szocialista Párt soraiból kerül majd ki. Az új kormánynak várhatóan 21 minisztériuma lesz. 11 tagja nő lesz.

Aleksandar Vučić, szerb államfő, elnök, SZHP: „Természetesen a kormánynak meg kell őriznie Szerbia önállóságát és függetlenségét. Az, amit külön ki kell emelni, az Szerbia európai perspektívája, ez Szerbia európai útja, és ezzel kötelezettségeink teljesítése is.”

Az új kormánynak egyébként várhatóan több tárca nélküli minisztere is lesz, valamint a köztársasági elnök új főtitkárának személyéről is egyeztettek. Ezt a posztot Suzana Paunović töltheti majd be.

Ana Brnabić
új kormány
miniszterek

Most

15:24, Frissítve: 17:22

Négy éve indult el a Kalamáris

A Pannon Televízió műsorában neves magyar írók és világirodalmi alkotók remekművei születnek újjá óvodások és általános iskolások szavalásával. A Kalamárist minden délután 18 óra 55 perckor láthatják a nézők.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.