Ugrás a tartalomra

Békét, stabilitást és megértést kívánt a népnek Aleksandar Vučić Szabadkán (videó)

2017.03.07
19:45
Nem kívánok mást a Szerbiában élő magyaroknak, mint az itt élő többségi nemzetnek, békét, stabilitást és megértést - jelentette ki Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt államfőjelöltje a szabadkai kampányrendezvényen
Nem kívánok mást a Szerbiában élő magyaroknak, mint az itt élő többségi nemzetnek, békét, stabilitást és megértést - jelentette ki Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt államfőjelöltje a szabadkai kampányrendezvényen. Az eseményen állami tisztségviselők, államtitkárok és neves sportolók is részt vettek. A szabadkai Sportcsarnokban tartotta kampányrendezvényét a Szerb Haladó Párt. Először Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke beszélt az egybegyűltekhez. Azt mondta: Aleksandar Vučić az egyetlen államfőjelölt, aki stabilitást biztosít Szerbia számára. „Olyasvalakit szeretnék, aki békepolitikát folytat, a testvériség politikáját Szerbiában. Szerbek, magyarok, bosnyákok között. Minden itt élő nemzet között. És szeretnék valakit, aki békejobbot nyújt minden népnek. Azoknak is, akik mellettünk élnek. A más országokban élőknek, az Európában és a világon élő minden nemzetnek. Egy ilyen áll itt előttünk: Aleksandar Vučić.” Őt a szabadkai Saghmeister Gábor követte. A Dakar-ralit már többször is teljesítő motorversenyző azt mondta, tudja, kinek tartozik köszönettel, hogy részt vehet ezen a világversenyen. Az eseményen Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is felszólalt és támogatásáról biztosította a Szerb Haladó Párt elnökét. Miután szerbül elmondta beszédét, magyar nyelven is szólt az egybegyűltekhez. Kiemelte: mindenkinek van emlékezete, és mindenkinek volt múltja, de az emlékezet és a múlt a történészek dolga. Nekünk a jövőről kell beszélni, és Aleksandar Vučić támogatásától jobb döntést a VMSZ nem hozhatott volna - mondta Pásztor. Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „A VMSZ egy nemzetileg elkötelezett polgári értékeket valló regionális magyar párt, mondom ezt akkor, amikor közeledik március idusa, mondom ezt akkor, amikor újra és újra március 15-én ráeszmélünk a nemzeti egység fontosságára, a nemzetállam és a nemzeti közösség megteremtésének megtartására és megszilárdítására. Szerbia a mi szülőföldünk, és ha Szerbia a szülőföldünk, akkor elemi érdekünk, hogy az az ország, amelynek polgárai vagyunk, egy erős ország legyen, amelyben biztonságban érezzük magunkat.”



Pásztor István után Davor Štefanek olimpiai bajnok birkózó szólt a résztvevőkhöz. Ezután lépett színpadra a Szerb Haladó Párt elnökjelöltje. Aleksandar Vučić kitért a vajdasági magyar közösség helyzetére is. Méltatta a szerb–magyar kapcsolatokat és a Vajdasági Magyar Szövetséggel kialakított partneri kapcsolatot is. „Az a mi közös feladatunk, hogy a szerbek, a magyarok, a bunyevácok, a horvátok és mindenki más együtt éljen, együtt és jól, jobban. Itt nincs és nem is volt semmilyen probléma, és nem szabad ilyeneket kitalálni sem. Elnézést kérek, amiért magyarul csak néhány szót tanultam meg az óbecsei származású édesanyámtól, de ez arról tanúskodik, hogy mennyire meg kellene változnunk. Pásztor István pont olyan jól beszél szerbül, ahogyan én, azonban magyarul én csak 10-15-20 szót tudok. Ez azt jelenti, hogy, István, a jövőben sokat kell tanulnom tőled és a nemzettársaidtól, ez nem esik nehezemre, köszönöm a megértést.” Aleksandar Vučić a kampányrendezvényen kiemelte még, hogy a múltban és a jelenben is együtt élnek szerb és magyarok ezen a vidéken. A feladat pedig, hogy ez így is maradjon – mondta a miniszterelnök.
Szabadka
Pásztor István
Aleksandar Vučić
sportcsarnok

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.