Ugrás a tartalomra

Bemutatta kormányprogramját Ana Brnabić

2022.10.25
20:19
Forrás
Pannon RTV
A kormányalakításra felkért politikus közölte, az új kormány, amelynek 28 tagja lesz, az előttünk álló időszakban az energiabiztonság szavatolását tartja a legfontosabbnak, de nem tér le az Európai Unió felé vezető útról sem.

A politikus arra kérte a képviselőket, támogassák a kormányprogramot és az új kormányt, hogy következő időszakban is sikeresen vezethessék Szerbiát.

Kormányprogramjának ismertetése előtt az elmúlt két év eredményeit sorolta fel Ana Brnabić a köztársasági képviselőházban. Mint mondta, Szerbia sikeresen kezelte a koronavírus-járványt, az utóbbi két évben számos infrastrukturális projektet valósított meg, ezeket a projekteket pedig folytatni kell. Hozzátette: az előttünk álló időszak azonban sokkal nehezebb lesz, mint az eddigi évek voltak, és a világnak számos kihívással kell szembenéznie.

Ana Brnabić kiemelte, az új szerb kormánynak is ugyanaz lesz a célja, mint mindenki másnak Európában, az energiabiztonság szavatolása. „Ebbe bele kell fektetnünk minden tudásunkat és energiánkat, bátornak kell lennünk, új dolgokat kell kipróbálnunk, meg kell változtatnunk a begyepesedett gondolkodásmódot, újításokat kell elfogadnunk, a saját kapacitásainkra kell támaszkodnunk, és meg kell mutatnunk, hogy most is, ezen a területen is meg tudjuk ismételni azt, amit az egészségügy területén elértünk az elmúlt két évben.”

Brnabić kitért arra is, hogy Szerbia folytatja európai integrációját, ugyanis az Európai Unióban látja a jövőjét. Hozzátette: az egész nyugat-balkáni térség csak akkor lehet stabil, ha az európai család részét képezi. „Sokáig hallgattuk azt, tisztelt képviselők, hogy az integráció szempontjából a legfontosabb az előrelépés a jogállamiság terén. Ma már nagyon tisztán értjük az Európai Unióból érkező üzeneteket, amelyek szerint az előrelépés két dologtól függ. Az egyik, hogy már most összehangoljuk-e politikánkat az EU közös kül- és biztonságpolitikájával, vagyis hogy bevezetünk-e szankciókat Oroszország ellen. A másik, hogy milyen gyorsan, és hogyan lehetne megkötni a végleges megállapodást a Pristinával fenntartott kapcsolat rendezéséről.”

Az új kormánynak 25 minisztériuma és három tárca nélküli minisztere lesz, és ezzel a 2000-es demokratikus fordulat óta ez lesz a legtöbb tagú kormány. Az előzetes bejelentések szerint azonban az új kabinet mandátuma sem lesz teljes, várhatóan 2024-ben ismét előrehozott választást tartanak Szerbiában.

Ana Brnabić
expozé

Most

18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.
16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.