Ugrás a tartalomra

Betiltották a dinár használatát Koszovó területén - Melyek a gazdasági következmények?

2024.02.09
20:56
Forrás
Pannon RTV
A koszovói központi bank döntése értelmében február elsejétől Koszovó területén az euró az egyedüli hivatalos fizetőeszköz. Koszovó nem tagja az eurózónának, és nem vezetett be saját pénznemet, így korábban a német márkát, most az eurót használja.

A Koszovóban élő szerbek viszont mindeddig dinárral fizettek, és dinárban kapták juttatásaikat, így a pristinai döntés negatív hatással lehet rájuk. Belgrád szerint el akarják űzni a koszovói szerb kisebbséget, Pristina szerint viszont logikus és régóta várható lépésről van szó. 

A koszovói nemzeti bank január elején jelentette be, hogy februártól Koszovó egész területén kizárólag euróval lehet fizetni. Ez már csak azért is felháborodást okozott, mert a legnehezebb időkben sem tiltották be a szerb dinár használatát a területen. Akkor is a dinár maradt az elfogadott fizetőeszköz, amikor lezárult az 1998-1999-es koszovói háború, és az után is, hogy Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét Szerbiától. Az Észak-Koszovóban élő szerbek a mai napig dinárban kapják a fizetésüket, a nyugdíjakat, a szociális juttatásokat és az ösztöndíjakat. Hivatalos jelentések szerint a szerb költségvetésből évente körülbelül 800 millió euró jut a koszovói szerbeknek. Ez a pénz azonban nem folyik át a koszovói központi bankon, így a pristinai szervek számára követhetetlen. Emiatt döntött úgy a koszovói kormány, hogy beszünteti a pénzforgalmat. Legalábbis ez a hivatalos indok. Szerbia szerint viszont a cél a helyi szerbek elűzése.

 Milovan Drecun, elnök, Koszovó-ügyi Bizottság, Szerbiai Parlament: „Amit most Kurti csinál, ahogy mondtam, teljesen el akarja lehetetleníteni a szerb államot abban, hogy a Koszovóban élő szerb népnek segítsen. Teljesen. Ebben kulcsszerepet játszik, hogy a pénzforgalmat megszüntessék, vagyis hogy lehetetlenné tegyék, hogy a szerb állam dinárban segíthessen a koszovói szerbeknek. Cserébe Kurti azt akarja, hogy a Szerb Nemzeti Bank és a Koszovói Központi Bank között államközi megállapodás jöjjön létre, és hogy a mi nemzeti bankunk engedélyt kérjen, hogy ezzel kimondhassák: tessék, Szerbia így elismerte Koszovót. Tehát ellehetetlenítik a szerbek normális életét. Miért? Azért, hogy nyomást gyakoroljanak elsősorban Belgrádra a különböző politikai döntések meghozására. Ez egy olyan lap, amilyenre játszanak, és mindig is játszani fognak.”

Albin Kurti koszovói miniszterelnök szerint nem kellene, hogy a központi bank döntése felháborodást okozzon, hiszen Koszovó 16 éve vált függetlenné, és a dinár kivezetésére ennyi idő állt rendelkezésre. Hozzátette, azonban még egy rövid ideig türelmesek lesznek, viszont a külföldi valuta beáramlását mindenképpen szabályozni kell, ellenkező esetben a pénzáramlás pénzmosásra vagy a terrorizmus finanszírozására is lehetőséget biztosít. Albin Kurti arra is rámutatott, hogy mivel a koszovói szociális segélyek és más állami támogatások eddig is az emberek eurószámláira érkeztek, így komoly bizonyíték van arra, hogy a helyi szerbeknek vannak euróalapú számláik, a dinárban történő kifizetéseik érkezhetnek ezentúl erre a számlára is, és a bank automatikusan átváltja azokat euróra.

A koszovói vezetés végül úgy döntött, nem azonnal tiltja be a dinárhasználatot, hanem fokozatosan, ehhez azonban a nemzetközi közösség közbelépésére is szükség volt.

Ám a probléma továbbra is fennáll. Ezért Aleksandar Vučić köztársasági elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását követelte. A csütörtöki ülésen a szerb államfő emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolta meg Koszovót. Mint mondta: a dinár használatának a betiltása „csak egy újabb elem a szerb lakosság elleni rendszeres és széles körű üldözések és támadások sorozatában”, a végső cél pedig a szerbek elűzése. A vádakat Kurti hazugságnak nevezte, mint mondta, Koszovó nem folytat etnikai tisztogatást vagy üldözési kampányt a szerbek ellen, de Belgrád nem finanszírozhat bűnözőket és terroristákat Koszovó területén, ezért a pénzforgalmat átláthatóvá kell tenni.

Az ENSZ BT ülésének a végén az Egyesült Államok nagykövete mindkét felet felszólította arra, hogy tartózkodjon az egyoldalú lépésektől, és tegyen meg mindent, hogy a helyzet ne romoljon tovább. Az ülés azzal zárult, hogy a résztvevők megállapították, az euró hirtelen bevezetése senkinek nem tesz jót, azt el kell halasztani, az észak-koszovói szerbeknek meg kell engedni, hogy továbbra is a dinárt használják, a téma pedig nem az ENSZ BT-re tartozik.

A szerb elnök szerint már az sikernek számít, hogy ismertették a tényeket az ENSZ BT előtt, noha ez nem oldja meg a fennálló problémákat.

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, Szerbia: „Mi itt a saját hazánkért harcoltunk. Mások a mi országunk ellen harcoltak. A végén csak azt tudom mondani, hogy ez a mai, bárhogy is forgatjuk, egy kicsi, de jelentős győzelem Szerbia számára.”

Az tehát nem hangzott el az ENSZ Biztonsági Tanácsának az ülésén, hogy soha nem lesz az euró az egyetlen fizetési eszköz, nyilván előbb-utóbb Pristina valóban kivezeti a dinárt. De ahogy Albin Kurti mondta, nem az albán leket, vagy a régóta emlegetett új koszovói fizetőeszközt, a dardant akarják bevezetni, hanem csak az Európa legnagyobb részén elfogadott eurót.

Koszovó
euró
dinár
Milovan Drecun
Aleksandar Vučić

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.