Ugrás a tartalomra

Biden háborús bűnösnek nevezte Putyint

2022.03.17
11:22
2022.03.17
16:11
Forrás
Pannon RTV
A Kreml határozottan elítélte Biden kijelentését. Körvonalazódik egy kompromisszumos megoldás az ukrán és az orosz fél között. Eközben már több mint hárommillió ukrajnai menekültről szólnak a hírek. Ma van az orosz-ukrán konfliktus 22. napja.

Élelmiszert és orvosi felszereléseket szállítottak a Kijev melletti Bucsába, majd buszokkal evakuálták a lakosokat. Kijevben időközben két lakóépület megrongálódott egy orosz rakétacsapás következtében. A helyi ukrán hatóságok szerint több mint ezren voltak abban a mariupoli színházépületben, amelyet szerdán bombatámadás ért.

Az orosz hadsereg három hét alatt több mint hétezer katonát veszített amerikai hírszerzési becslések szerint, ami több az Irakban és Afganisztánban húsz év alatt elhunyt amerikai katonák számánál.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke először nevezte háborús bűnösnek Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Az amerikai államfő bejelentette, Washington 800 légvédelmi rendszer küldésével segíti az ukrán hadsereget, hogy meg tudja állítani az orosz repülőgépeket és helikoptereket, illetve meg tudja védeni az ukrán légteret. Joe Biden 1 milliárd dollárnyi védelmi hozzájárulásról beszélt, arról biztosította Kijevet, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ukrajnát az orosz megszállás elleni védekezésben.

Az egymilliárdos támogatást két lépcsőben hagyta jóvá az amerikai Kongresszus, 200 millió dollárnyi segítségről akkor határoztak, amikor az orosz erők Kijev felé indultak, a további 800 millió dollárnyi segélycsomagról pedig a múlt héten született döntés.

Az orosz fél szinte rögtön reagált arra, hogy Joe Biden háborús bűnösnek titulálta Vlagyimir Putyint. A Kreml szóvivője azt mondta, az amerikai elnök retorikája elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan.

Az oroszok egyébként közölték, nincs akadálya az ukrán és az orosz elnök találkozójának, de az csak akkor történhet meg, ha pontot tesznek a helyzet végére, vagyis megállapodás születik a két fél között, amelyet a két elnök aláírna.

A Kreml azt is közölte, milyen kompromisszumos megoldást tart elfogadhatónak: ha Ukrajna olyan demilitarizált, neutrális ország lenne, mint Svédország és Ausztria, saját katonasággal. Jelenleg erről folynak a tárgyalások az ukrán féllel, amely – a jelenlegi információk szerint – a neutralitásnak egy saját verzióját fogadná el, biztonsági garanciákkal, amelyet törvénnyel ismernének el.

Közben a Nemzetközi Bíróság elé került Ukrajna ügye. A testület arra utasította Moszkvát, szüntesse be a katonai akciókat Ukrajnában.

A japán hadsereg pedig azt közölte, négy orosz kétéltű hadihajót észleltek ma hajnalban a szigetei közelében, amelyek valószínűleg Európa felé tartanak. A japán védelmi minisztérium által közzétett, általában expedíciós erők partraszállására használt kétéltű szállítóeszközökről készült felvételeken az egyik hajó fedélzetén katonai teherautók láthatók. Az ország tengeri járőrei először szerdán észlelték azokat az orosz hajókat, amelyek a feltételezések szerint több tucat harckocsit, egyéb katonai járművet és több száz katonát szállíthatnak. Onnantól figyelemmel kísérték, amint a Csendes-óceántól a Japán-tengeren át haladtak nyugat felé.

Vlagyimir Putyin
Ukrajna
háború

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.
18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.