Ugrás a tartalomra

Bizalmatlansági szavazás Albin Kurti kormánya ellen

2020.03.19
20:49
2020.03.19
20:55
Forrás
MTI
A bizalmatlansági szavazást a kisebbik koalíciós partner, a Koszovói Demokrata Szövetség kezdeményezi.

A kormány két nagy pártja, a miniszterelnök vezette Önrendelkezés és az LDK már a kormányalakítás körülményeiről is több hónapos egyeztetés után tudott csak megegyezni. Az Önrendelkezés és az LDK nem ért egyet abban, hogy el kell-e törölni, és ha igen, milyen feltételekkel a szerbiai termékekre kivetett 100 százalékos vámot. Az LDK szerint vissza kell vonni a korábbi kormány döntését annak érdekében, hogy rendeződjön a viszony Szerbiával, és folytatódhasson Koszovó európai integrációja, míg az Önrendelkezés úgy véli, a vámok visszavonásáért cserébe Belgrádnak engedményeket kell tennie Pristina irányában. Mivel az Egyesült Államok is azt kérte, hogy vonják vissza a vámot, de ez nem történt meg, megromlott az egyébként jó stratégiai kapcsolat Pristina és Washington között. A bizalmatlansági indítvány várhatóan sikeres lenne, a 120 fős törvényhozásban ugyanis az Önrendelkezésnek 29, az LDK-nak pedig 28 képviselője van, az ellenzék és a kisebbségi pártok a lap véleménye szerint az Albin Kurti vezette kormány ellen szavaznának.

Albin Kurti
bizalmatlansági indítvány
k

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.