Ugrás a tartalomra

Biztonsági kérdéseket vitattak meg a Tartományi Parlamentben (videó)

2017.06.06
16:13
Vajdaságot, mint régiót is érintő biztonsági kérdéseket vitattak meg a Tartományi Parlamentben megrendezett konferencián, amelyen a politikum mellett egyetemi tanárok, diákok és több ország nagykövetsége, valamint a NATO szerbiai irodája is képviseltette magát
Vajdaságot, mint régiót is érintő biztonsági kérdéseket vitattak meg a Tartományi Parlamentben megrendezett konferencián, amelyen a politikum mellett egyetemi tanárok, diákok és több ország nagykövetsége, valamint a NATO szerbiai irodája is képviseltette magát. A biztonsági kérdésekkel időről-időre, rendszeresen és tervezetten kell foglalkozni, hiszen ezekre a kérdésekre nincs örökös megoldás – hangsúlyozta megnyitóbeszédében Pásztor István, a konferencia házigazdája. tartomany_biztonsag 3 Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Ez egy olyan kérdés, amiről az ember minden nap gondolkodik. Időről időre valóban ilyen kereteket kell teremteni ahhoz, hogy erről beszéljünk is. Azt gondolom, hogy ez nem csak a politikusok feladata, hanem mindenkinek a feladata, mert mindenkinek ezzel kapcsolatban megvan a maga dolga.” Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete belgrádi irodavezetője hangsúlyozta, hogy a NATO nem csupán katonai, hanem politikai szervezet is, amely arra törekszik, hogy a béke és stabilitás megőrzése érdekében jó viszonyt ápoljon és együttműködjön a térség országainak vezetőivel.



Cesare Manirelli, belgrádi irodavezető, NATO: „A NATO számos fenyegetéssel foglalkozik, amelyek nem csak ezt a régiót érintik. Ilyenek a terrorizmus és a migráció is. A stabilitáshoz arra van szükség, hogy megvitassuk a problémákat és együttműködjünk. A NATO erre törekszik.” Szerbia megkerülhetetlen tényező a Balkán stabilitásának megőrzése szempontjából – hangsúlyozta a konferencia társszervezője, az újvidéki Lazar Vrkatic egyetem tanára. tartomany_biztonsag 2 Zdravko Skakavac, egyetemi tanár, Lazar Vrkatić Egyetem, Újvidék: „Úgy gondolom, hogy a Balkánon, főleg a Nyugat-Balkánon Szerbia nélkül nem lehet megoldani a problémákat. Természetesen mindannyiunknak közösen kell dolgoznunk a biztonság megőrzése érdekében, de ebből mindenkinek ki kell vennie a részét, együttműködnie, véleményt cserélnie.” A konferencián többek között a kanadai és a norvég nagykövet is megosztották a részvevőkkel az országukat érintő különböző válsághelyzetek, konfliktusok megoldásában szerzett tapasztalataikat. tartomany_biztonsag 4
NATO
Pásztor István
Tartományi Parlament
belbiztonság
Cesare Manirelli
Zdravko Skakavac
Lazar Vrkatic egyetem

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.