Ugrás a tartalomra

Boris Johnson az új brit kormányfő

2019.07.24
18:08
2019.07.25
10:26
Forrás
MTI
A volt külügyminisztert, London egykori polgármesterét II. Erzsébet királynő ma délután bízta meg kormányalakítással.

Az uralkodót előzőleg Theresa May, Johnson elődje kereste fel a londoni Buckingham-palotában, és benyújtotta lemondását a kormányfői tisztségről. Boris Johnsont a Konzervatív Párt tagsága választotta a párt vezetőjévé May utódjaként, és mivel a párt kormányon van, a pártvezetői poszton történt váltás a miniszterelnöki tisztség átvételét is jelenti. Az új miniszterelnök kijelentése szerint Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnésének október 31-i határnapján kilép az Európai Unióból, mégpedig új, a jelenleginél jobb megállapodással. Johnson az Egyesült Királyság 55., a 93 esztendős, 67 éve uralkodó II. Erzsébet királynő 14. miniszterelnöke.

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal és rezidencia előtt tartott első miniszterelnöki beszédében alig burkolt éles bírálattal illette elődje, Theresa May Brexit-stratégiáját. A Brexitről döntő, 2016-ban tartott népszavazásra utalva kijelentette: May minden erőfeszítése ellenére még mindig vannak borúlátók, akik az elmúlt három év döntésképtelensége után is úgy gondolják, hogy Nagy-Britannia nem képes egy demokratikus felhatalmazás teljesítésére.

Nagy-Britannia
kormányfő
Boris Johnson

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.