Ugrás a tartalomra

Botrány - Mogherinit nem hagyták beszélni a parlamentben (videó)

2017.03.03
16:38
Botrányba fulladt Federica Mogherininek, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a belgrádi parlamentben tartott beszéde
Botrányba fulladt Federica Mogherininek, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a belgrádi parlamentben tartott beszéde. A Szerb Radikális Párt tagjai hangos rigmusok skandálásával igyekeztek meghiúsítani beszédét. A Dveri mozgalom tagjai pedig transzparensekkel üzentek Federica Mogherininek. Káosz a szerbiai parlamentben. Federica Mogherini az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője balkáni körútja során Belgrádba is ellátogatott. A parlamentben tartott beszéde során a Szerb Radikális Párt képviselői bekiabálásokkal próbálták megzavarni az uniós főképviselő beszédét. Mesto: Beograd Datum: 03.03.2017 Dogadjaj: EVROSERVIS/POLITIKA - obraæanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini u Skupštini Srbije Licnosti: Vojislav Šešelj, Nataša Jovanoviæ, Muamer Zukorliæ, Nenad Èanak A Szerb Radikális Párt képviselői Szerbiát és Oroszországot éltető, valamint az Európai Uniót elítélő rigmust skandáltak. A Vojislav Šešelj által vezetett párt tette nem volt váratlan, hiszen már korábban bejelentették, hogy meg akarják hiúsítani Mogherini beszédét. Vojislav Šešelj, elnök, Szerb Radikális Párt: „A Szerb Radikális Párt ma sikeresen megkezdte a választási kampányát. Jó lenne, ha még néhányszor meghívnák Federica Mogherinit, hogy a parlamentben beszéljen.” A Boško Obradović vezette Dveri mozgalom képviselői angol és szerb nyelvű transzparenseket tartottak, amelyen az állt, hogy Szerbia nem hisz Brüsszelnek.



Az incidenssel kapcsolatban Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök, aki ott volt Mogherinivel a parlamentben, a csalódottságának adott hangot. „Sajnos ma a parlamentben nem éreztem jól magam sem mint vendég, sem mint vendéglátó, aki ebből az országból származik. Mogherini asszony elnézését kérem. Természetesen minden képviselőnek legitim joga van politikai nézetét kinyilvánítani, de úgy gondolom ezt tehették volna másképp, udvariasabban.” Federica Mogherini egyébként több balkáni országot meglátogatott. Belgrádi tárgyalásai után Tiranába, majd Pristinába utazik a főképviselő.
parlament
Dveri
Mogherini
radikálisok
bekiabálás
transzparensek

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.