Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

A bővítés a jövő kulcsa?

2021.12.07
13:56
2021.12.07
16:04
Forrás
Pannon RTV
Az Európai Unió bővítési politikája, a nyugat-balkáni országok uniós csatalakozása, továbbá a migráció problémájának megoldása is napirenden szerepelt a tegnapi A bővítés a jövő kulcsa? elnevezésű konferencián Budapesten.

A rendezvényt a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet szervezésében tartották a Magyar Tudományos Akadémia épületében.

Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos szerint az EU-nak pozitív üzenetet kell továbbítani a nyugat-balkáni államok felé.

„Erősebb Európát akarunk, amely a stabilitáson, a biztonságon és a jóléten alapul. Európa csak akkor erősödhet meg, ha teljes mértékben integrálja a Nyugat-Balkánt, ahol a biztonság, a stabilitás és a jólét erőforrásai nagyon szűkösek, ezen hosszútávon csak Európa tud segíteni.”

Az EU már Szerbia fontos partnerévé vált - hangsúlyozta Jadranka Joksimović szerb európai integrációs miniszter.

„Minden résztvevő arra a következtetésre jutott, hogy az Európai Uniónak meg kell mutatnia, hogy az új módszertan valóban javította a folyamat hitelességét és kiszámíthatóságát, és amit Szerbia megmutatott, az bizonyítja a politikai akaratot és azt, hogy készen áll.”

A konferencián szó esett az illegális bevándorlásról is. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint az EU nem tesz semmit a migráció megoldása érdekében.

„Hogyha a cél az, hogy megállítsuk a migrációt, nekünk Közép-Európában itt ez a célunk, akkor be kell látnunk az elmúlt 6 év alapján, hogy erre csak a tagállamok képesek. Tehát a migrációt megállítani csak a tagállamok tudják. Éppen ezért a migrációs politikával járó kompetenciákat vissza kell adni a tagországoknak.”

A konferencián Varga Judit magyar igazságügyi miniszter, Deli Andor vajdasági származású európai parlamenti képviselő és Gašper Dovžan szlovén külügyi államtitkár is felszólalt.

EU
Európai Unió
bővítés
Várhelyi Olivér
Jadranka Joksimović
Szijjártó Péter
Budapest
konferencia

Most

21:20, Frissítve: 21:25

Bántalmazta lányát egy nő Pancsován

A dél-bánáti városban letartóztattak egy 32 éves nőt, mert a gyanú szerint erőszakosan bánt lányával, sértegette, gúnyolta, szidta, kezeit a babaetetőhöz kötözte és kidobta a teraszra.
19:59, Frissítve: 20:08

Vízválság

Az évtized végére 40%-kal több édesvízre lesz szükségünk, mint amennyi elérhető lesz - állítják a szakértők.
19:21, Frissítve: 19:38

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kiadta legutóbbi jelentésének összefoglalóját, amelyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.