Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

A bővítés a jövő kulcsa?

2021.12.07
13:56
2021.12.07
16:04
Forrás
Pannon RTV
Az Európai Unió bővítési politikája, a nyugat-balkáni országok uniós csatalakozása, továbbá a migráció problémájának megoldása is napirenden szerepelt a tegnapi A bővítés a jövő kulcsa? elnevezésű konferencián Budapesten.

A rendezvényt a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet szervezésében tartották a Magyar Tudományos Akadémia épületében.

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos szerint az EU-nak pozitív üzenetet kell továbbítani a nyugat-balkáni államok felé.

„Erősebb Európát akarunk, amely a stabilitáson, a biztonságon és a jóléten alapul. Európa csak akkor erősödhet meg, ha teljes mértékben integrálja a Nyugat-Balkánt, ahol a biztonság, a stabilitás és a jólét erőforrásai nagyon szűkösek, ezen hosszútávon csak Európa tud segíteni.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Az EU már Szerbia fontos partnerévé vált - hangsúlyozta Jadranka Joksimović szerb európai integrációs miniszter.

„Minden résztvevő arra a következtetésre jutott, hogy az Európai Uniónak meg kell mutatnia, hogy az új módszertan valóban javította a folyamat hitelességét és kiszámíthatóságát, és amit Szerbia megmutatott, az bizonyítja a politikai akaratot és azt, hogy készen áll.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

A konferencián szó esett az illegális bevándorlásról is. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint az EU nem tesz semmit a migráció megoldása érdekében.

„Hogyha a cél az, hogy megállítsuk a migrációt, nekünk Közép-Európában itt ez a célunk, akkor be kell látnunk az elmúlt 6 év alapján, hogy erre csak a tagállamok képesek. Tehát a migrációt megállítani csak a tagállamok tudják. Éppen ezért a migrációs politikával járó kompetenciákat vissza kell adni a tagországoknak.”

A konferencián Varga Judit magyar igazságügyi miniszter, Deli Andor vajdasági származású európai parlamenti képviselő és Gašper Dovžan szlovén külügyi államtitkár is felszólalt.

EU
Európai Unió
bővítés
Várhelyi Olivér
Jadranka Joksimović
Szijjártó Péter
Budapest
konferencia

Most

22:14

Kilencgólos francia siker Montenegró ellen

Az olimpiai címvédő Franciaország 36-27-re legyőzte Montenegrót a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, hétfőn a budapesti MVM Dome-ban.
21:42

Emlékezni az ártatlan áldozatokra

1942 januárjában a magyar katonai alakulatok razziát indítottak a visszafoglalt Bácska Sajkás-vidékén. A túlkapásba torkolló akciónak több mint 1200 szerb, zsidó és roma nemzetiségű személy esett áldozatául, de magyar személyeket is kivégeztek.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.

Meghalt Gaspard Ulliel

A színész síbaleset után vesztette életét. Egyebek mellett a Hannibál ébredése című filmből ismerhetjük.