Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

A bővítés a jövő kulcsa?

2021.12.07
13:56
2021.12.07
16:04
Forrás
Pannon RTV
Az Európai Unió bővítési politikája, a nyugat-balkáni országok uniós csatalakozása, továbbá a migráció problémájának megoldása is napirenden szerepelt a tegnapi A bővítés a jövő kulcsa? elnevezésű konferencián Budapesten.

A rendezvényt a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet szervezésében tartották a Magyar Tudományos Akadémia épületében.

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos szerint az EU-nak pozitív üzenetet kell továbbítani a nyugat-balkáni államok felé.

„Erősebb Európát akarunk, amely a stabilitáson, a biztonságon és a jóléten alapul. Európa csak akkor erősödhet meg, ha teljes mértékben integrálja a Nyugat-Balkánt, ahol a biztonság, a stabilitás és a jólét erőforrásai nagyon szűkösek, ezen hosszútávon csak Európa tud segíteni.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Az EU már Szerbia fontos partnerévé vált - hangsúlyozta Jadranka Joksimović szerb európai integrációs miniszter.

„Minden résztvevő arra a következtetésre jutott, hogy az Európai Uniónak meg kell mutatnia, hogy az új módszertan valóban javította a folyamat hitelességét és kiszámíthatóságát, és amit Szerbia megmutatott, az bizonyítja a politikai akaratot és azt, hogy készen áll.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

A konferencián szó esett az illegális bevándorlásról is. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint az EU nem tesz semmit a migráció megoldása érdekében.

„Hogyha a cél az, hogy megállítsuk a migrációt, nekünk Közép-Európában itt ez a célunk, akkor be kell látnunk az elmúlt 6 év alapján, hogy erre csak a tagállamok képesek. Tehát a migrációt megállítani csak a tagállamok tudják. Éppen ezért a migrációs politikával járó kompetenciákat vissza kell adni a tagországoknak.”

A konferencián Varga Judit magyar igazságügyi miniszter, Deli Andor vajdasági származású európai parlamenti képviselő és Gašper Dovžan szlovén külügyi államtitkár is felszólalt.

EU
Európai Unió
bővítés
Várhelyi Olivér
Jadranka Joksimović
Szijjártó Péter
Budapest
konferencia

Most

17:40, Frissítve: 17:46

A Fidesz kiáll Szerbia EU-csatlakozása mellett

Az Európai Parlament plenáris ülésén elfogadták a Bosznia-Hercegovinára, Szerbiára és Koszovóra vonatkozó 2021. évi országjelentéseket. A Fidesz európai parlamenti képviselői mindhárom országjelentés elfogadása ellen szavaztak.
17:28

A királyhalmi iskolába kerül Petőfi körtefája

A VM4K szervezésében megvalósuló Nyárhangoló fesztivál vendége, Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész csütörtökön 17 órakor Királyhalmán, a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarában elülteti az ajándékba hozott Petőfi körtefáját.
17:17, Frissítve: 17:31

TSC-Grafičar 4:2

Győzelemmel tett pontot a nyári felkészülésre a TSC férfi labdarúgó-csapata. A topolyai együttes az új bajnoki rajt előtt a Grafičar együttesét győzte le a TSC Arénában.
16:38, Frissítve: 17:56

Moszkva nagy erőkkel támadja Donyeck megyét

Kijevi jelentések szerint az ukrán erőknek egyelőre sikerült megakadályozniuk az orosz erők további előre nyomulását a donyecki régióban, de Szlovjanszkot, illetve több környékbeli várost is erős tűz alá vették az oroszok.
15:47, Frissítve: 17:37

Elstartolt a 19. Vajdasági Szabadegyetem

130 vajdasági és Kárpát-medencei fiatal érkezett a kishegyesi Kátai tanyára, ahol a héten őket is érintő gazdasági, politikai és társadalmi témákról hallhatnak előadásokat.

Népszerű