Ugrás a tartalomra

Brdo-Brioni csúcstalálkozó Szkopjéban

2023.09.11
15:44
2023.09.12
05:54
Forrás
Pannon RTV
Szerbiát Aleksandar Vučić képviseli a csúcstalálkozón.

Az esemény házigazdája Stevo Pendarovski észak-macedón elnök. A Brdo-Brioni találkozó 2010-ben jött létre Borut Pahor és Jadranka Kosor akkori szlovén és horvát miniszterelnökök jóvoltából, akik a két ország közötti nem túl fényes kapcsolatot szerették volna rendezni, példát mutatva ezzel a nyugat-balkáni országok vezetőinek.

Az észak-macedón államfő a csúcstalálkozó legfontosabb témáit ismertetve kiemelte az európai utat, a fiatalok elvándorlását a régióból és a klímaváltozást. A Nyugat-Balkán vezetői szerint mindezek hatalmas problémák, amelyekre csak közös erővel tudnak hatni.

Szerbiát Aleksandar Vučić képviseli a csúcstalálkozón. A szerb elnök elmondta, az ország elkötelezett a kölcsönös bizalom légkörének megteremtése mellett. Vučić hangsúlyozta, a régióból érkező vezetőkkel a regionális együttműködés mellett beszéltek még az éghajlatváltozás problémájáról, de természetesen szóba került az EU bővítési politikája is.

„Mi az, amit kérhetnénk a különböző, egész Európa felé irányuló roaming díjaktól kezdve a közös piac felé vezető zöld vonalak kialakításáig, egészen addig, amit maga a nyilatkozat is kimond - a mielőbbi EU-tagságig, hogy meglegyen a tagság legkésőbb 2030-ig. Véleményem szerint ezek szép kívánságok, de ki vagyok én, hogy leromboljam mások optimizmusát, és csökkentsem mások ambícióját, ezért az én feladatom az volt, hogy elfogadjam. Nagyszerű lesz, ha ez így lesz, de nem vagyok benne biztos, hogy meg fog történni."

A szerb elnök korrektnek és konstruktívnak értékelte a tárgyalásokat. Vučić kiemelte, hogy a következő időszak gazdasági lehetőségeiről és a problémák leküzdésének módjáról is tanácskoztak.

„A kőolaj ára emelkedik, egy éve nem volt ilyen magas az ára a kőolajnak. Attól tartok, hogy ez csak tovább fog növekedni, és sok más dolgot fog rontani a régió összes országában, de nemcsak a régió országaiban, hanem egész Európában."

A tárgyaláson mások mellett részt vett még Jakov Milatović montenegrói és Bajram Begaj albán elnök, továbbá Željko Komšić, Denis Bećirović és Željko Cvijanović, a Bosznia-Hercegovinai hármas elnökség vezetői, valamint Vjosa Osmani koszovói elnök.

Brdo-Brioni
Szkopje
Stevo Pendarovski

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.