Ugrás a tartalomra

Brnabić: Egy költséghatékony európai Szerbia a cél (videók)

2017.06.28
14:40
Egy költséghatékony európai Szerbia, amely a polgárok szolgálatában áll és tiszteletben tartja a nemzeti közösségek jogait - egy ilyen állam vízióját vázolta fel expozéjában Ana Brnabić
Egy költséghatékony európai Szerbia, amely a polgárok szolgálatában áll és tiszteletben tartja a nemzeti közösségek jogait - egy ilyen állam vízióját vázolta fel expozéjában Ana Brnabić. A kormányalakító közel kétórás felszólalásában elmondta: az új kabinet legfőbb feladata az lesz, hogy Szerbia felzárkózzon a térség gazdaságilag és iparilag fejlett országaihoz. Valamivel szerda délelőtt tíz óra előtt érkezett meg Ana Branabić a szerbiai parlament épületébe. A kormányalakítót óriási taps fogadta. Voltak, akik nem éljeneztek. Erre reagálva a leendő kormányfő kifejtette: miniszterelnökként az lesz az egyik legfőbb feladata, hogy tetteivel bizonyítsa rátermettségét azoknak is, akik nem támogatják munkáját. Expozéjában elmondta: egy költséghatékony államot hozna létre, amely az emberek szolgálatában áll. Kifejtette: az új kabinet azon dolgozik majd, hogy a polgárok ismét bízzanak az ország vezetésében. Ana Brnabić, kormányalakító, Szerbia: "Egy széleskörű és mindent átfogó államigazgatási reformot indítottunk, amelynek célja, hogy a polgárok szolgálatába állítsa az államot. Növelnénk a közalkalmazottak munkájának hatékonyságát. Egyszerűsítenénk az ügyintézés folyamatát egy olcsóbb állam érdekében. Lefektettük az elektronikus ügyintézés alapjait. Emlékeztetném önöket arra is, hogy az infrastruktúra fejlesztésén is dolgozunk."



Aláhúzta: folytatni fogja a megkezdett reformokat, szinten tartva az államháztartási hiányt és a gazdaság növekedését. A kormányalakító úgy véli: új munkahelyeket kell teremteni és lehetőséget biztosítani a szerbiai cégeknek, annak érdekében, hogy minél több új vállalat jöhessen létre. A külföldi befektetőknek, pedig megfelelő légkört kellene biztosítani, hogy minél több új beruházó érkezzen a nyugat-balkáni országba. Ana Brnabić, kormányalakító, Szerbia: "Ez a kormány azt tervezi, hogy folytatja a költekezés szigorú ellenőrzését, fenntartva a közpénzekre vonatkozó pénzügyi fegyelmet és felelősséget. A célunk, hogy 2019-ig az államháztartási hiány mértéke egy százalék alá kerüljön. Ez vezethet minket a pénzügyileg fegyelmezett országok sorába. Ennek hatására tovább nő majd a GDP. Csökken a költségvetési hiány. Azt tervezzük, hogy az új kormány mandátumának lejártáig az államadósságot a GDP 60 százalékára csökkentsük." Az új kabinet kiemelt céljai között szerepel az eurointegrációs tárgyalások továbbvitele is. Ana Brnabić leszögezte: Szerbiának elsőként azokhoz az országokhoz kell felzárkóznia, akik az elmúlt húsz évben csatlakoztak az Európai Unióhoz. Miniszterelnökként, pedig azon lesz, hogy egyenlő esélyt biztosítson minden állampolgárának, megőrizve az állam etnikai és kulturális sokszínűségét. Ana Brnabić, kormányalakító, Szerbia: "Szerbiában több mint 20 etnikai vagy nemzeti kisebbség él. Több mint bárhol Európában. A gyerekek 15 különböző nyelven tanulnak. Ebből 11 nyelv hivatalosan is használt Szerbiában. Közösen kell büszkének lennünk a különbözőségekre, a toleranciára, amelyek a társadalmunk részei. Ez minden társadalom büszkeségének egyik alapja." A kormányalakító az új miniszterekről is beszélt. Egy hatékony és ésszerűen összerakott kabinetet vázolt fel, két új minisztériummal és három tárca nélküli miniszterrel. Goran Trivan környezetvédelmi, míg Jadranka Joksimović európai integrációs tárcavezetőként fog dolgozni. Slavica Đukić Dejanović, Milan Krkobabić és Nenad Popović tárca nélküli miniszterek lesznek. A kormányalakító egyéb változásokat is eszközölt. Aleksandar Vulin a védelmi tárca vezetését veszi át. A munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium élére Zoran Đorđević kerül. Nela Kuburović irányítja majd az igazságügyi tárcát. Ivica Dačić marad a külügyminiszter. Nebojša Stefanovićot lesz a belügyi tárcavezető. Zorana Mihajlović továbbra is az építésügyi és infrastruktúra fejlesztési minisztériumot vezeti majd. A többi minisztérium élén is maradnak az eddigi tárcavezetők.



Interjú Pásztor Bálinttal, a Vajdasági Magyar Szövetség-Demokratikus Cselekvés Pártja frakcióvezetőjével a kormányprogram vajdasági magyarságra is vonatkozó részeiről.



Gazdaság
miniszterek
expozé
Ana Brnabić
nemzeti közösségek
kormányalakító

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.