Ugrás a tartalomra

Brnabić: Emlékezzünk őseinkre!

2024.02.14
12:58
2024.02.14
16:25
Forrás
Tanjug, Pannon RTV
Az államiság napja alkalmából fejet kell hajtani elődeink előtt, akik nélkül nem lenne független államunk - hangsúlyozta Ana Brnabić miniszterelnök egy belgrádi ünnepi kiállításon.

El kell gondolkodni az identitásunk kérdésén, és azon, mi mindent köszönhetünk elődeinknek - tette hozzá a kormányfő a Szerb Fejedelemség és a Szerb Királyság alkotmányai című kiállítás megnyitóján a Belgrádi Történelmi Levéltárban.

A szerb államalapítás ünnepe alkalmából megnyitott tárlaton megtekinthetők a Szerb Fejedelemség és a Szerb Királyság alkotmányai, valamint az első szerb alkotmány, az 1835-ös, Gyertyaszentelő-napi alkotmány eredeti példánya. Az államiság napja alkalmából szervezett ünnepségeken a kormányfő elmondása szerint a szerb nép a sokszor nehézségekkel teli múltra, és az elért eredményekre emlékezik.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Emlékezünk arra, hogy mit ünneplünk, mit örököltünk, mit kell védenünk és megőriznünk. Az országunkat ünnepeljük, az államiságunkat, a szabadságunkat, a függetlenségünket, a szuverenitásunkat. Őrizzük történelmi örökségünket, hogy az utánunk következő fiatalabb generációk is megőrizhessék azt. Ez az ünnep alkalmat ad arra, hogy emlékezzünk és tisztelegjünk őseink előtt, akiknek az áldozatára emlékezni kell, mert nélkülük nem létezne a független, szuverén, szabadságszerető Szerbiánk, amelyre büszkék vagyunk, az a hazánk, amelyet meg kell védenünk mindazoktól, akik megpróbálják elvenni nehezen kivívott és még nehezebben megvédhető függetlenségünket és szuverenitásunkat.”

Ana Brnabić
államiság napja
kiállítás
Belgrádi Történelmi Levéltár

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.