Ugrás a tartalomra

Brnabić: Folyamatos kihívások jellemezték a szerb kormány első 100 napját

2023.02.10
15:28
2023.02.10
17:00
Forrás
Pannon RTV
A költségvetés kidolgozása, az energetikai kihívások, az igazságügyi törvény módosítása, folyamatos kihívások és a koszovói kérdés - ezek jellemezték a jelenlegi szerb kormány első 100 napjának munkáját, legalábbis Ana Brnabić miniszterelnök szerint.

A most is regnáló kormány 2022. október 26-án alakult meg, még pont határidőn belül az április harmadikai választásokat követően.

A szerb kormány első 100 napjának munkáját négy egységbe tömörítette Ana Brnabić. Először az ország 2023-as költségvetéséről beszélt, ami önmagában nem nevezhető eredménynek, viszont a befektetések, az életszínvonal, valamint Szerbia növekedése és fejlődése függ a büdzsé alakulásától. Rekordösszegű, 550 milliárd dinárt szántak befektetésekre, de a jövedelmek további növelése is tervben van. Az állami szektorban az átlagfizetés már meghaladja a 700 eurót, az átlagnyugdíj pedig a 320 eurót.

Brnabić arról is beszélt, hogy a nyugdíjak növekedési rátáját tovább fokozzák. Az energetikára és az energiabiztonságra is nagy hangsúlyt fektetett a kormány, ez volt a kormányfő második témaköre.

„A gondok ellenére sikerült biztosítanunk az energiastabilitást. A tél vége felé közeledünk lassan, de Szerbiában nem észleltük az energiakrízist. Továbbra is a legolcsóbbak között vagyunk az elektromos áram és a gáz tekintetében is. Megfelelő mennyiség áll rendelkezésünkre és biztosítottuk, hogy a támogatott árakkal, a kifejezetten támogatott árakkal megőrizzük a lakosok életszínvonalát és megőrizzük az iparunk versenyképességét.”

A kormány által hirdetett takarékossági intézkedések is meghozták a hatásukat, a polgárok és a közintézmények novemberben és decemberben összesen 67 millió eurónyi elektromos áramot spóroltak meg.

Harmadik témakörként a jogállamiságot és az alkotmányos reformokat emelte ki a kormányfő, amely folyamatos munkát igényel magától az államfőtől és számos minisztériumtól is. A kormányfő kitért Koszovó ügyére és a folyamatos támadásokra a helyi szerbek ellen. Elmondta, a kormány regnálásának 100 napja alatt 53 esetet jelentettek. Brnabić szerint mindez Albin Kurti koszovói kormányfő felelőtlen és veszélyes politikájának a hozadéka.

„Nincs semmilyen érdeklődés ott, vagy akarat a Szerb Községek Közösségének magalakítása kapcsán. Számomra ez azt jelenti, hogy nincs érdeklődés vagy akarat azoknak a megállapodásoknak a végrehajtására, amelyeket tíz évvel ezelőtt írtak alá. Ez minden feltétel feltétele a további tárgyalások érdekében. A Szerb Községek Közössége, de nem olyan, amilyet valami civil szervezet képzel el Koszovóból, Szerbiából vagy külföldről.”

A jelenlegi szerb kormány működésének 100. napjának apropóján dél-szerbiai körúton vettek részt a miniszterek. A kormányfő látogatása alkalmával először a Bojnik központjában folyó munkálatokat tekintette meg, majd a Caričin gradnál található archeológiai lelőhelyre utazott. A kormány tagjai számos helységbe látogattak el a jablanicai körzetben és több a tárcájukhoz tartozó projektet tekintettek meg.

Ana Brnabić
szerb kormány
miniszterek

Most

14:39, Frissítve: 15:40

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.