Ugrás a tartalomra

Brnabić: Koszovó diszkriminál mindent, ami szerb

2018.11.19
11:51
2018.11.19
18:49
Forrás
Tanjug
Szerbia a jövő felé fordult, de sajnos a régió más országai visszaléptek valamelyest - jelentette ki Ana Brnabić.

A szerb miniszterelnök azután mondta ezt, hogy részt vett Bécsben a nyugat-balkáni országok kormányfőinek munkareggelijén. Az eseményen az összes régióbeli ország képviselője jelen volt.

A bécsi munkareggelin Szerbiát Ana Brnabić, kormányfő, Montenegrót Duško Marković miniszterelnök, Albániát Edi Rama képviselte, de Bosznia-Hercegovina államelnökségének tagja, Denis Zvizdić, valamint Ramush Haradinaj, koszovói miniszterelnök is részt vett az eseményen. Brnabić a reggeli után elmondta, az elmúlt években végrehajtott reformoknak köszönhetően az év végéig újabb csatlakozási fejezetek nyílhatnak meg, ami egyértelmű jel Szerbia és polgárai számára. Azonban nem minden kérdés ilyen könnyen oldható meg - tette hozzá.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Voltak ideiglenes intézményeink Pristinában, ahol jelenleg is megszegik a CEFTA-megállapodást, a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodást, mivel 10 százalékos különadóval sújtanak minden szerb terméket és szolgáltatást. Ez pedig nem csak a CEFTA-megállapodás nyilvánvaló megsértése, hanem egyértelmű diszkriminációja Szerbiának, és mindennek, ami szerb.”

Az egyeztetést Sebastian Kurz osztrák kancellár kezdeményezte. Felszólalásában kiemelte, Ausztria soros EU-elnökségének egyik fő prioritása az Unió bővítése, és uniós perspektíva biztosítása a Nyugat-Balkán számára.

Sebastian Kurz, kancellár, Ausztria: „Minket erős történelmi, gazdasági, politikai, kulturális és emberi kötelékek fűznek egymáshoz, és úgy gondoljuk, hogy az Európai Unió csak akkor lehet teljes, ha a Nyugat-Balkán országai részei az Európai Uniónak. Ezért támogatjuk a nyugat-balkáni országok EU-integrációját, és kiemelt figyelemmel követjük a régiót a soros uniós elnökségünk alatt.”

A munkareggelin részt vett Johannes Hahn, uniós bővítési biztos is. Elmondta, az elmúlt időszakban jelentős fejlődés tapasztalható a Nyugat-Balkánon, azonban a további fejlődéshez elkerülhetetlen a még szorosabb együttműködés, és az ellentétek mielőbbi félretétele.

Johannes Hahn, bővítési biztos, Európai Unió: „Az a fontos, hogy emelkedjen a régióközi kereskedelem mennyisége, először láthatjuk, hogy 2016-tól 2017-ig enyhe emelkedést jelez ez a mutató, ami ígéretes, de el kell mondjam, az elmúlt 10 évben a régió kereskedelme az Európai Unióval megduplázódott, 46 milliárd euróra, tehát ez mutatja, mekkora potenciál van a régióban.”

A bővítési biztos hozzátette, a régió mind a hat országának helye van az Európai Unióban. Fontos, hogy a régió integrálódjon a közös piacba, amivel megszűnhetnek a formális és nem formális határok is.

Ana Brnabić
Nyugat-Balkán
Bécs

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.