Ugrás a tartalomra

Brnabić: Nincs szó választási csalásról az ODIHR-jelentésben

2024.02.28
11:25
2024.02.28
15:52
Forrás
Pannon RTV
Az EBESZ hivatala arra is reagált, hogy kevesebb mint négy év alatt a decemberi már a harmadik előrehozott parlamenti választás volt, ami aláássa a demokratikus intézményekbe és a választási folyamatba vetett bizalmat.

„Nincs szó választási csalásról az ODIHR-jelentésben, és sajnálom, hogy egyesek ezt az alkalmat is arra használták, hogy a saját országukat támadják”. Így reagált az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának szerbiai választásokról szóló jelentésére Ana Brnabić miniszterelnök.

A hivatal úgy értékelte, hogy mielőtt Szerbiában új választásokat tartanának, számos jogszabályi változtatást kell végrehajtani, és biztosítani kell, hogy a választás napján is betartsák az előírásokat. Az ODIHR szerint a választói névjegyzékkel kapcsolatban is törvénymódosításra van szükség, lehetővé kell tenni az adatokhoz való hozzáférést, hogy naprakész legyen a jegyzék.

A jelentés azt is kimondja, hogy a választások során egyértelműen el kell választani egymástól a köztisztviselők hivatalból eredő tevékenységét a kampánytevékenységtől. Ezen túlmenően a hatóságoknak fel kell lépniük az állami forrásokkal történő visszaélések megakadályozása érdekében, valamint meg kell akadályozniuk a választókra nehezedő nyomásgyakorlást és megfélemlítést, és biztosítani kell a média szabad és független működését.

Arra is reagált az EBESZ hivatala, hogy kevesebb mint négy év alatt a decemberi már a harmadik előrehozott parlamenti választás volt, ami aláássa a demokratikus intézményekbe és a választási folyamatba vetett bizalmat, illetve csökkenti a demokratikus kormányzás hatékonyságát. Ana Brnabić közölte, kénytelen volt reagálni a jelentésre, mert egyesek igyekeztek félremagyarázni a dokumentumban foglaltakat még az előtt, hogy az hivatalosan is nyilvánosságra került volna.

„Ha elolvassák a jelentést, és látják a javaslatokat, akkor mindenki, tényleg mindenki láthatja, hogy nincsenek semmilyen bizonyítékok vagy bírálatok arra vonatkozóan, amit egyesek választási csalásnak neveztek. Ha megnézzük a javaslatokat, amelyekről később fogok beszélni, ha megnézzük a javaslatokat, már ezekből is egyértelművé válik, hogy Szerbiában tisztességesek és átláthatóak voltak a választások.”

Ana Brnabić
választások
EBESZ
jelentés

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.