Ugrás a tartalomra

Brnabić: Szerbia és Amerika között újra olyan lehet a kapcsolat, mint száz éve

2018.07.26
14:25
2018.07.26
16:13
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
Szerbia és az Amerikai Egyesült Államok között száz évvel ezelőtt kiváló volt a kapcsolat, mondta Ana Brnabić Washingtonban.

A szerb miniszterelnök szerint közös munkával újra szoros kapcsolat alakulhat ki. Brnabić beszédet tartott a Kongresszusban rendezett ünnepségen, annak alkalmából, hogy száz éve vonták fel a szerb zászlót a Fehér Ház előtt, az első világháborúban elesett áldozatok emlékére.

Foto: Tanjug/Szerb kormány sajtóirodája

A szerb trikolor felvonása volt a második alkalom az Amerikai Egyesült Államok történetében, hogy egy nemzet zászlaja a Fehér Ház előtt lobogott - jelentette ki Ted Poe. Az amerikai Kongresszus tagja elmondta, megtiszteltetésnek érzi, hogy nyitóbeszédével fogadhatja a szerbiai küldöttséget. Egy 100 évvel ezelőtt íródott levélből olvasott fel egy részletet, amelyet az akkori amerikai elnök, Woodrow Wilson írt a szerb népről.

Lloyd Theodore Poe, az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának tagja: „Nemes módon reagáltak a támadásokra. Hősiesen és vakmerően igyekeztek ellenállni egy egész ország erejének, amelynek a lakossága és erőforrásai tízszer nagyobbak voltak. Míg területeit elfoglalták, otthonaikat pedig kifosztották, a szerb nép szelleme nem tört meg. Ezek voltak az amerikai elnök, Woodrow Wilson szavai, amikor Szerbia népét dicsőítette.”

Foto: Tanjug/Külügyminisztérium

A két ország közötti kapcsolatok szorosabbra fűzésének fontosságát emelte ki ünnepi beszédében Ana Brnabić. A szerb miniszterelnök elmondta, sokat kell dolgozni azon, hogy helyreálljon a jó baráti viszony, amely végigkísérte Amerika és Szerbia történelmét, egészen a 90-es évekig, amikor a hagyományosnak mondható együttműködés megromlott. A Belgrád és New York közötti közvetlen repülőjárat is fontos szerepet játszik a szorosabb kapcsolatok kiépítési folyamatában.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Ma nagyon egyedi eseményre emlékezünk. 100 évvel ezelőtt a szerbiai zászló a Fehér Ház felett lebegett. A kiváltság, amiről már korábban hallhattunk, csupán kétszer adatott meg az Amerikai Egyesült Államok történetében, Szerbiának és Franciaországnak. Ez az emlékezetes esemény, amely 1918. július 28-án volt, elismerés Szerbia óriási áldozathozataláért a Nagy Háborúban.”

Foto: Tanjug/Szerb kormány médiairodája

A jó kapcsolat a két ország között a második világháborúban is fennállt - nyilatkozta Ivica Dačić szerb külügyminiszter, aki szintén részt vett a washingtoni ünnepségen. Hozzáfűzte, hamarosan emlékművet állítanak Woodrow Wilson volt Amerikai elnök tiszteletére.

Ivica Dačić, külügyminiszter, Szerbia: „Nagyon örülök, hogy látom, hogy az, amiről évek óta beszélek, ilyen módon válik emlékezetessé, itt Washingtonban és Belgrádban is. Úgy vélem, hogy természetesen ezt mindenhol megünneplik majd, vagyis mindenhol, ahol szerbek élnek.”

Washingtonban elismerően nyilatkoztak a Szerbiában elvégzett gazdasági reformokról - közölte a szerb kormány.

Ana Brnabić
Amerikai Egyesült Államok
kongresszus
Washington

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.