Ugrás a tartalomra

Brnabić: Szerbia már teljes jogú tagja az Európai Uniónak az IKT szektorban

2023.07.27
15:51
2023.07.27
15:58
Forrás
Szerbiai RTV
Az elmúlt 6-7 évben az IKT szektor a szerbiai gazdaság fejlődésének egyik hajtőműve.

Az év első öt hónapjában az informatikai-kommunikációs technológia külföldi piacra szánt termékei, illetve szolgáltatásai 1 millió 300 ezer euró bevételt hoztak Szerbiának. Az idei IKT-export már 41 százalékkal több mint a tavalyi év ugyanezen időszakában - mondta a miniszterelnök. Brnabić a Digitális Európa program belgrádi bemutatóján kiemelte, az erre vonatkozó részvételi megállapodást június végén írták alá Brüsszelben. Most a szerbiai cégek, intézmények, az egyetemek, IT-s csapatok meghívást kaptak, hogy projektjeikkel részt vegyenek a programban, és ezzel az IKT-szektorban már gyakorlatilag az EU teljes jogú tagjaivá váltunk. Hozzátette. Szerbia jó esélyekkel rendelkezik, hogy 2027-ig jelentős összeghez jusson abból a 7,5 milliárd euróból, amit az Európai Unió erre a programra különített el.

Ana Brnabić
IKT szektor
Európai Unió

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.