Ugrás a tartalomra

Brnabić: Szerbia már teljes jogú tagja az Európai Uniónak az IKT szektorban

2023.07.27
15:51
2023.07.27
15:58
Forrás
Szerbiai RTV
Az elmúlt 6-7 évben az IKT szektor a szerbiai gazdaság fejlődésének egyik hajtőműve.

Az év első öt hónapjában az informatikai-kommunikációs technológia külföldi piacra szánt termékei, illetve szolgáltatásai 1 millió 300 ezer euró bevételt hoztak Szerbiának. Az idei IKT-export már 41 százalékkal több mint a tavalyi év ugyanezen időszakában - mondta a miniszterelnök. Brnabić a Digitális Európa program belgrádi bemutatóján kiemelte, az erre vonatkozó részvételi megállapodást június végén írták alá Brüsszelben. Most a szerbiai cégek, intézmények, az egyetemek, IT-s csapatok meghívást kaptak, hogy projektjeikkel részt vegyenek a programban, és ezzel az IKT-szektorban már gyakorlatilag az EU teljes jogú tagjaivá váltunk. Hozzátette. Szerbia jó esélyekkel rendelkezik, hogy 2027-ig jelentős összeghez jusson abból a 7,5 milliárd euróból, amit az Európai Unió erre a programra különített el.

Ana Brnabić
IKT szektor
Európai Unió

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.