Ugrás a tartalomra

Brüsszel megdicsérte Szerbiát (videó)

2014.12.12
09:10
Az Európai Unió üdvözli azt az előrelépést, amit Szerbia a reformok végrehajtása kapcsán tett az igazságügy és közigazgatás, a korrupció elleni harc, valamint a gazdaság területén
Az Európai Unió üdvözli azt az előrelépést, amit Szerbia a reformok végrehajtása kapcsán tett az igazságügy és közigazgatás, a korrupció elleni harc, valamint a gazdaság területén. A csatlakozási tárgyalások megkezdésére még mindig nincs konkrét dátum. Ehhez még sok más feltételt is teljesíteni kell. A Miniszterek Tanácsa jövő héten fogadja el Szerbiáról tett jelentését. Szerbia halad az Európai Unió felé, de lassan. Belgrádot az ambíciós gazdasági és szerkezeti reformokért, valamint a csatlakozási tárgyalásokhoz való professzionális hozzáállásáért is megdicsérte az Európai Bizottság. Az uniótól érkező visszajelzést Nikola Selaković igazságügyi miniszter is megerősítette. „Minden feladat sikeres megvalósításában nagy segítséget jelentettek a precíz és a kellő időben érkező iránymutatók, javaslatok, amelyeket az Európai Bizottság nyújtott.” A szerbiai integrációs folyamatról alkotott véleményezés azonban még módosulhat az uniós külügyminiszteri, majd pedig a kormányfői és államfői egyeztetést követően. Feltűnik azonban, hogy dokumentum nem tartalmaz konkrét dátumot a fejezetek megnyitása kapcsán. Ez gyakorlatilag bármeddig elhúzódhat. „Mogherini asszony, amikor Koszovó új kormányának megalakítását üdvözölte, azt is kiemelte, hogy készen áll a magas szintű párbeszéd folytatására és ez egyben az elvárásunk is. Konkrét dátum nincs, de abban reménykedünk, hogy erre hamarosan sor kerül” – nyilatkozta Maja Kocijančič, az EU külügyi és biztonságpolitikai főbiztosának szóvivője. httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pcxesbhcx6g Németország szerint kizárólag a 35. fejezettel kezdhetnek, vagyis a Prishtinával való viszony normalizálásával. Ehhez azonban először a Prishtina és Belgrád, azaz a kormányfők között megszakadt politikai párbeszédet kellene megújítani. „Feltételként szerepel, hogy vegye tudomásul Szerbia, hogy Koszovó is egyszer az EU tagja lesz. Abban a pillanatban, amikor Szerbia csatlakozni fog az EU-hoz, ez biztos jóval Koszovó előtt lesz, akkor írásos garanciát kell arra vállalnia, hogy nem fogja megakadályozni Koszovó majdani csatlakozását. Mert minden uniós tagállamnak egyébként vétó joga van a bővítés tekintetében ” – emelte ki Varga László, a Szerbiai Képviselőház Integrációs Bizottságának elnökhelyettese. Az európai miniszterek Szerbiát arra is felszólítják majd, hogy a külpolitikáját is egyeztesse az Európai Unióéval. Kifejezetten az Oroszország elleni szankciókra azonban nem térnek ki. Ha Szerbia csatlakozni akar az Unióhoz, akkor előbb-utóbb mégis az EU felé billen a mérleg – tette hozzá Varga. A Szerbiáról szóló jelentés szövegét december 16-án fogadják el Brüsszelben a Miniszteri Tanács ülésén.

Most

16:51, Frissítve: 17:54

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.
14:43, Frissítve: 16:58

A győzelem napját ünneplik Moszkvában

Katonai felvonulást tartottak Moszkvában a Győzelem napja alkalmából. Oroszország május 9-én a második világháború idején Németország felett aratott győzelemre emlékezik.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.