Ugrás a tartalomra

Bűnvádi feljelentés Vučić és Vulin ellen

2021.08.03
14:14
2021.08.03
14:23
Forrás
MTI, Magyar Szó
Miloš Vučević, a Szerb Haladó Párt alelnöke bűnvádi feljelentést tett Aleksandar Vučić köztársasági elnök és Aleksandar Vulin belügyminiszter ellen az Ügyészségen.

A jelentés tartalmazza a sajtó azon állításait, amelyekkel Vučićot és Vulint kapcsolatba hozták Veljko Belivuk klánjával. Vučić már korábban bejelentette ezt a lépést, és azt mondta, hogy így fogják megállapítani az igazságot arról, hogy ő és Vulin együttműködtek-e vagy találkoztak-e Belivukkal. Nem ez az első eset, hogy Vučević feljelentést tesz Vučić ellen. Ugyanezt tette 2019 decemberének elején is, amikor feljelentést tett Aleksandar Vučić és testvére, Andrej ellen, hogy megállapítsák részvételüket a Jovanjica-ügyben.

Kész hazugságvizsgálat alá vetni magát a szerb elnök, hogy bizonyítsa, nincs köze szervezett bűnözői csoportokhoz - közölte a belgrádi sajtó kedden. Az államfő kedden Belgrádban tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy ő és Aleksandar Vulin belügyminiszter is kész úgy vallomást tenni, hogy közben hazugságvizsgálót kötnek rájuk. Mint mondta, elképesztőnek tartja, hogy van egy Montenegróból származó bűnbanda, amelynek tetteit mindenki ismeri, a médiában viszont napok óta az a téma, hogy vezető politikusoknak volt-e közük ezekhez az emberekhez. Hozzátette: ezért eljárást indítanak maguk ellen, hogy kiderüljön az igazság.

Február 4-én a belgrádi rendőrség tizenhét embert fogott el, akiket szervezett bűnözéssel, gyilkossággal, rablással, zsarolással és drogkereskedelemmel gyanúsítanak. A rendőrség akkor azt is közölte, a bűnbanda merényletet tervezett az elnök ellen.

A bűnözői csoport a Partizan labdarúgó klub szurkolói csapatát használta fedőszervezetként. A szervezet vezetője, Velja Belivuk a feltételezések szerint a rivális Crvena Zvezda futballcsapatának egy tagját, valamint a Pink Panter bűnbanda egykori vezetőjét, Milan Ljepoját is meggyilkolta. Kihallgatásakor Velja Belivuk azt vallotta, hogy kapcsolatban állt az ország vezetésével, és magától az elnöktől is kapott utasításokat, például hogy állítsa le a lelátókon az elnök elleni rigmusokat, lépjen közbe a kormány elleni tüntetéseken, illetve hogy biztosítsa a büszkeségnapi felvonulás békéjét.

A szerb elnök először 2014-ben, miniszterelnökké választásakor hirdetett harcot a szervezett bűnözés ellen, azóta több bűnözői csoportot is felszámoltak a hatóságok. A legutóbb tavaly október 20-i beszédében tért ki arra, hogy Szerbia nem kerülhet bűnözők kezébe, és az állam nem engedheti meg, hogy bűnözői csoportok irányítsák.

Bűnvádi feljelentés
Miloš Vučević
Szerb Haladó Párt
Aleksandar Vulin

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.