Ugrás a tartalomra
TANJUG/ Sava Radovanović

Bűnvádi feljelentés Vučić és Vulin ellen

2021.08.03
14:14
2021.08.03
14:23
Forrás
MTI, Magyar Szó
Miloš Vučević, a Szerb Haladó Párt alelnöke bűnvádi feljelentést tett Aleksandar Vučić köztársasági elnök és Aleksandar Vulin belügyminiszter ellen az Ügyészségen.

A jelentés tartalmazza a sajtó azon állításait, amelyekkel Vučićot és Vulint kapcsolatba hozták Veljko Belivuk klánjával. Vučić már korábban bejelentette ezt a lépést, és azt mondta, hogy így fogják megállapítani az igazságot arról, hogy ő és Vulin együttműködtek-e vagy találkoztak-e Belivukkal. Nem ez az első eset, hogy Vučević feljelentést tesz Vučić ellen. Ugyanezt tette 2019 decemberének elején is, amikor feljelentést tett Aleksandar Vučić és testvére, Andrej ellen, hogy megállapítsák részvételüket a Jovanjica-ügyben.

Kész hazugságvizsgálat alá vetni magát a szerb elnök, hogy bizonyítsa, nincs köze szervezett bűnözői csoportokhoz - közölte a belgrádi sajtó kedden. Az államfő kedden Belgrádban tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy ő és Aleksandar Vulin belügyminiszter is kész úgy vallomást tenni, hogy közben hazugságvizsgálót kötnek rájuk. Mint mondta, elképesztőnek tartja, hogy van egy Montenegróból származó bűnbanda, amelynek tetteit mindenki ismeri, a médiában viszont napok óta az a téma, hogy vezető politikusoknak volt-e közük ezekhez az emberekhez. Hozzátette: ezért eljárást indítanak maguk ellen, hogy kiderüljön az igazság.

Február 4-én a belgrádi rendőrség tizenhét embert fogott el, akiket szervezett bűnözéssel, gyilkossággal, rablással, zsarolással és drogkereskedelemmel gyanúsítanak. A rendőrség akkor azt is közölte, a bűnbanda merényletet tervezett az elnök ellen.

A bűnözői csoport a Partizan labdarúgó klub szurkolói csapatát használta fedőszervezetként. A szervezet vezetője, Velja Belivuk a feltételezések szerint a rivális Crvena Zvezda futballcsapatának egy tagját, valamint a Pink Panter bűnbanda egykori vezetőjét, Milan Ljepoját is meggyilkolta. Kihallgatásakor Velja Belivuk azt vallotta, hogy kapcsolatban állt az ország vezetésével, és magától az elnöktől is kapott utasításokat, például hogy állítsa le a lelátókon az elnök elleni rigmusokat, lépjen közbe a kormány elleni tüntetéseken, illetve hogy biztosítsa a büszkeségnapi felvonulás békéjét.

A szerb elnök először 2014-ben, miniszterelnökké választásakor hirdetett harcot a szervezett bűnözés ellen, azóta több bűnözői csoportot is felszámoltak a hatóságok. A legutóbb tavaly október 20-i beszédében tért ki arra, hogy Szerbia nem kerülhet bűnözők kezébe, és az állam nem engedheti meg, hogy bűnözői csoportok irányítsák.

Bűnvádi feljelentés
Miloš Vučević
Szerb Haladó Párt
Aleksandar Vulin

Most

10:32

Elkezdődött a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs

A magyar kormány tizenkettedik éve a családokért dolgozik, hogy a negyven éve tartó demográfiai lejtmenetet megfordítsa - mondta a magyar családokért felelős tárca nélküli miniszter a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsot megnyitó köszöntőjében.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.