Ugrás a tartalomra

Dačić: Koszovóban félelem és bizonytalanság uralkodik

2023.04.27
20:21
2023.04.27
21:52
Forrás
Pannon RTV
Az ENSZ koszovói missziójáról, az UNMIK-ról szóló jelentés nem mutatja be a teljes képet - jelentette ki Ivica Dačić szerb külügyminiszter.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma vitatta meg Antonio Guterres ENSZ-főtitkár új, féléves jelentését az ENSZ koszovói missziójának munkájáról. Szerbiát Ivica Dačić külügyminiszter képviselte az ülésen.

Priština célja a szerb identitás eltörlése - fogalmazott Ivica Dačić az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén, amelyen az ENSZ-főtitkár új, féléves jelentését tágyalták az ENSZ koszovói missziójának munkájáról. A szerb külügyminiszter kiemelte, Prištinában korábban 40 ezer szerb élt, ma ez a szám száz. A politikus magáról a jelentésről azt mondta, nem mutatja be a teljes képet, nem derül ki, hogy milyen is a jelenlegi helyzet Koszovóban.

„A terepen továbbra is a félelem és a bizonytalanság uralkodik, valamint a nyomásgyakorlás a szerbek és a többi nem albán közösséggel szemben. Mindenekelőtt szükség van a megállapodásra, és a brüsszeli egyezmény betartására, amit én is aláírtam 10 évvel ezelőtt, Catherine Ashtonnal és Hashim Thacival együtt. Szükséges, hogy minél előbb megalakuljon a Szerb Községek Közössége, ez az egyetlen módja ugyanis annak, hogy megvédjük a szerbek jogait és biztonságát Koszovó és Metóhia területén.”

Donika Gervala sem tartja pontosnak és alaposnak a jelentést. Az UNMIK a régió destabilizációjával vált eggyé - fogalmazott a koszovói külügyminiszter. A politikus szerint Szerbia stratégiája az, hogy meggátolja a balkáni országok unióhoz való csatlakozását, és Oroszország helyetteseként lépjen fel. Ferit Hoxha, az ENSZ albán nagykövete kiemelte, a megállapodásnak csak akkor van értelme, ha végrehajtják. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a szerbek bojkottálták a minap megtartott koszovói önkormányzati választásokat. Az ENSZ kínai nagykövete felhívta a figyelmet a Koszovóban tapasztalt etnikai incidensekre. Ezeket azonnal meg kell szüntetni - fogalmazott.

A folyamat következő kritikus állomása az ohridi megállapodás - ezt már az ENSZ amerikai nagykövete mondta. Kiemelte, ennek része a Szerb Községek Közösségének létrehozása. Oroszország úgy véli, a Szerbia és Koszovó közötti megállapodásnak az ENSZ Biztonsági tanácsa közreműködésével kell létrejönnie. A orosz nagykövet kiemelte, szerinte Priština a nyugat segítségével próbálja meg elvenni a szerb területeket.

Ivica Dačić
Koszovó
UNMIK
Antonio Guterres

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24, Frissítve: 17:44

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.