Ugrás a tartalomra

Dačić: Szerbia Oroszországnak és Ukrajnának sem szállított fegyvereket

2023.03.03
21:27
2023.03.03
21:36
Forrás
Beta
Vučević után Dačić is cáfolta az erre vonatkozó híreket.

Szerbia az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta Oroszországnak és Ukrajnának sem szállított fegyvereket – jelentette ki pénteken Ivica Dačić. Így reagált Szerbia külügyminisztere arra az orosz médiában megjelent állításra, mely szerint Szerbiából egy kanadai cég közvetítésével Törökországon és Szlovákián keresztül 3500 M21-es rakétát szállítottak Ukrajnának. Az ügy kapcsán Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő előzőleg kijelentette, hogy Moszkva hivatalos választ vár Belgrádtól az üggyel kapcsolatban. Hozzátette, hogy az ilyen információk a „legmélyebb aggodalomra” adnak okot és ez komoly kérdés a orosz-szerb viszonyok szempontjából is.

Ivica Dačić pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem igazak a médiában megjelent hírek, mely szerint Szerbia fegyvereket szállított Ukrajnának. Hozzátette, hogy az ország számára fontos, hogy tudja ki vásárol és kihez kerülnek a végén a fegyverek. Szerbia nem ad ki olyan engedélyt és nem szállít olyan országoknak fegyvert és hadi felszerelést, amely nemzetközi nézőpontból vitatható vagy problémás lenne – tette hozzá Dačić.

Miloš Vučević még hétfőn cáfolta az orosz média értesüléseit. Szerbia védelmi minisztere kiemelte, hogyha magáncégek harmadik országok piacain vásárolnak és más országok cégeinek adják tovább, az nemzetközi kereskedelem és nem Szerbiát kellene kérdezni erről. A rakétákat gyártó Krušik cég közleményben reagált az ügyre. Azt írták, hogy a cégnek semmi köze sincs a rakéták ukrán végső felhasználóknak való eladásához.

Ivica Dačić
fegyverszállítmány
Ukrajna
Oroszország

Most

15:50, Frissítve: 15:59

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.