Ugrás a tartalomra

Deklaráció a mini schengeni régió létrehozásáról

2019.10.10
17:15
2020.02.28
16:07
Forrás
Pannon RTV
Újvidéken hármas találkozón vett részt Aleksandar Vučić szerb államfő, Edi Rama, albán kormányfő és Zoran Zaev észak–macedón miniszterelnök.

2021-ig megszűnhet a nyugat-balkáni országok közötti, útlevéllel történő határátlépés - egyebek között erről is egyeztetettek ma a politikusok. Az államok célja az úgynevezett kis schengeni övezet kialakítása. A találkozón szóba került a régió helyzete, gazdasági kérdések és az országok közötti kapcsolatok is.

A nyugat-balkáni országok határain veszteglő kamionok, és az ebből következő árucsere-forgalom lassulása hatalmas bevételkiesést okoz az államoknak - állapították meg a felek. A 2017-es trieszti megállapodás óta nem történt előrelépés a gazdasági fejlődés tekintetében, ezért a régió országainak közösen kell cselekedniük - hangsúlyozta a találkozón Edi Rama. Albánia gazdasági prioritásairól is beszélt. „Szükség van arra, hogy jobb feltételeket találjunk az életszintvonal növelésére, hogy felgyorsítsuk a fejlődés ütemét, hiszen nem fogunk egy helyben állni és várni, hogy történjen valami. Mindent megteszünk, amire az egész régiónak szüksége van. Szeretnénk az Európai Unió tagjává válni, de amíg nekik gondjaik vannak, nem válhatunk családtaggá” - mondta az albán kormányfő.

A régió országainak még inkább mélyíteniük kell az együttműködésüket - szögezte le Zoran Zaev, Észak-Macedónia miniszterelnöke. Hozzátette, a szorosabb együttműködéssel a Nyugat-Balkán egy olyan üzenetet küld a világ felé, mint egy 21. századi régió. „A célunk az erős gazdaság megteremtése, több pénz megteremtése, az életszínvonal növelése, több munkahely biztosítása. Esélyt akarunk adni a fiataloknak arra, hogy a régió bármely országában szabadon tanulhassanak, és a munkába állás is könnyebb legyen számukra. A vállalatok, legyenek azok szkopjei, vagy belgrádi székhelyűek, amennyiben munkaerőhiánnyal küzdenek, a régióból bárhonnak tudjanak munkást találni, a beruházók pedig a régióban találják meg a minőségi munkaerőt” - hangsúlyozta Zaev.

Fotó: Tanjug/Tanja Valic

A Nyugat-Balkánon jelenleg 19,1 százalék a munkanélküliség aránya, az államok vezetői azon vannak, hogy ez a szám minél kisebb legyen - mondta Aleksandar Vučić, szerb államfő a találkozót követő sajtótájékoztatón: „Csak ezzel a munkával és együttműködéssel, amit az elkövetkező másfél évben megvalósítunk, legalább húsz százalékkal megnöveljük az esélyét a külföldi beruházások idecsábításának. Mindhárom országban legalább 20 százalékkal több külföldi beruházás lehetne. Javulhat a vállalkozói környezet, egyenlő feltételeket szabunk, megnyitjuk a határokat.”

A hármastalálkozón elhangzott az is, hogy a következő találkozót november 10-én tartják Ohridban. Itt konkretizálják a most megfogalmazott terveket. Arra a találkozóra a nyugat-balkáni régió többi országának vezetőit is várják.

Észak-Macedónia
Albánia
Edi Rama
Zoran Zaev
Aleksandar Vučić

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.