Ugrás a tartalomra

Deli Andor: Kevés konkrétum hangzott el Ursula von der Leyen évértékelő beszédében

2023.09.13
16:28
2023.09.13
17:51
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági származású EP-képviselő véleménye szerint az EU jól áll tervek tekintetében, de a konkrét dátumok, lépések csak jövő év elejére várhatók.

A Nyugat-Balkán elsősorban a migrációs válság kezelése miatt fontos az EU-nak. Deli szerint az unió migrációs politikája elhibázott és 2015 óta rengeteg kárt okozott az EU-nak és az uniót körülvevő országoknak is. A vajdasági magyar közösség által lakott szerb-magyar határövezet különösen érintett a kérdésben.

Deli Andor, EP-képviselő, FIDESZ: „A partneri viszonyok lobogtatásán túlmenően egy valós odafigyelést kellene a Bizottságnak tanúsítania épp a Nyugat-Balkánra és különösen a külső határövezetére, ugyanis látjuk, hogy ott mi történik. Nap mint nap történnek fegyveres összetűzések a migránscsoportok között, és erről meggyőződésem, hogy az Európai Unió vezetősége nem kap megfelelő tájékoztatást. Nem tudják azt, hogy Szabadkán akár életveszélyes lehet boltba járni.”

A témával kapcsolatban Deli Andor sajtóközleményben is reagált:

Az Európai Parlamentben került sor a Bizottság elnökének az Unió helyzetét értékelő beszédére és azt követő vitára. Deli Andor, a Fidesz vajdasági származású képviselője a vita kapcsán rámutatott: nem osztja a Bizottság elnökének optimizmusát. Kiemelte: Brüsszel elhibázott migrációs politikájának következményei már az EU-n kívül is tapasztalhatóak. Látjuk ezt Szerbiában, ahol a határ menti városokban és falvakban szinte minden héten fegyveres leszámolásokra és összecsapásokra kerül sor a migránsok között, folyamatosan veszélyeztetve a helyi lakosság életét és biztonságát.

„Szerbia tagjelölt ország, amely abban reménykedik, hogy egyszer az EU tagja lesz. Ezért már évek óta próbál megfelelni az uniós elvárásoknak a migrációs kérdésekben is.  Azonban az elhibázott uniós migrációs politika hatásait a helyi lakosság a saját bőrén érzi, hiszen az elmúlt években csak tovább növekedett az illegális migránsok száma, sőt amint látjuk, egyre gyakrabban érkeznek fegyverekkel felszerelve az EU határához” - emelte ki a fideszes képviselő.

„Itt az ideje, hogy a Bizottság az európai polgárok, így a szerbiai emberek biztonságát is prioritásként kezelje és változtasson elhibázott migrációs politikáján” - hangsúlyozta Deli.

Strasbourg, 2023. szeptember 13.

Deli Andor
Ursula von der Leyen
Európai Parlament

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.