Ugrás a tartalomra

Deli Andor: Nem a megfelelő ütemben halad Szerbia csatlakozása az EU-hoz

2018.12.11
14:40
2024.03.19
08:43
Forrás
Pannon RTV
A Fidesz vajdasági származású európai parlamenti képviselője szerint a tavasszal esedékes európai választások pedig tovább lassítják a csatlakozási tárgyalási fejezetek megnyitását és lezárását.

Nem a megfelelő ütemben halad Szerbia csatlakozása az Európai Unióhoz - nyilatkozta Deli Andor a Pannon TV Közügyek című műsorában. A Fidesz vajdasági származású európai parlamenti képviselője szerint a tavasszal esedékes európai választások pedig tovább lassítják a csatlakozási tárgyalási fejezetek megnyitását és lezárását. Deli Andor a Belgrád és Pristina közötti kiélezett viszonyról is beszélt.

Két új csatlakozási tárgyalási fejezetet nyitott meg Szerbia az Európai Unióval a nyolcadik Kormányközi Konferencián. A brüsszeli tanácskozáson a 17-es, gazdaság- és monetáris politikára vonatkozó, valamint a 18-as, statisztikával foglalkozó fejezetről folytattak párbeszédet. Szerbia eddig összesen 16 fejezetet nyitott meg a 35-ből, ezek közül kettőt ideiglenesen lezártak. Ugyanakkor a Fidesz vajdasági származású európai parlamenti képviselője szerint Szerbia 2025-re kitűzött EU-s csatlakozása uniós léptékkel nézve túl közeli dátum. Deli Andor, EP-képviselő, Fidesz-KDNP (VMSZ): „2014-ben indultak meg a csatlakozási tárgyalások és négy év alatt mondhatjuk, hogy eljutottunk a 16 megnyitott fejezetig a 35-ből. Ha ez ilyen tempóban halad, akkor láthatjuk, hogy a fejezetek megnyitására is kell ez a pár év. Ekkor még nem jutottunk el a fejezetek lezárásáig, ami valójában a lényege a csatlakozási tárgyalásoknak. Úgyhogy nem halad a dolog megfelelő tempóban, és sajnos az elkövetkező Európa Parlamenti választási időszak és az a körülmény, hogy az európai bővítés nem egy közkedvelt téma számos nyugat-európai országban, nem segíti a tárgyalási menet felgyorsítását.”

Szerbia és Koszovó kapcsolata tovább romlott az elmúlt hetekben. Deli Andor szerint ez nem kedvez Szerbia európai uniós csatlakozási folyamatának. Az EP-képviselő hozzátette, az Európai Unió tétován kezeli a Belgrád és Pristina között felmerülő vitás kérdéseket: „Láttunk elítélő nyilatkozatokat Federica Mogherini részéről, ami például a koszovói száz százalékos kereskedelmi vámemelést illeti. Ugyanakkor a konkrét, kikényszerítő erő az, ami hiányzik ezek a nyilatkozatok mögül.”

Az uniós intézményrendszerekben történő változások miatt egyfajta befelé fordulást tapasztalhatunk az EU részéről - mondta Deli. A képviselő hozzátette: ennek ellenére reméli, az uniós intézmények még időben tudnak reagálni a Belgrád és Pristina közötti viszonyra.

Deli Andor
Európai Unió

Most

16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24, Frissítve: 17:44

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.
11:27, Frissítve: 16:09

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.