Ugrás a tartalomra

Deli: Fontos a nemzeti kisebbségek jogainak védelme

2018.11.21
16:21
Forrás
Pannon RTV
A nemzeti kisebbségek jogainak védelme, kulturális és nyelvi sokszínűségük megőrzése is a támogatandó célok között kell, hogy szerepeljen az előcsatlakozási alapok céljai között.

Ezt jelentette ki Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő a 2021-2027-es időszakra vonatkozó előcsatlakozási alap rendelettervezet vitája során az EP Külügyi Bizottságában. Felszólalásában csalódásának adott hangot, miszerint a Bizottság kihagyta a nemzeti kisebbségek jogainak védelmét a tematikus célok közül, habár a kisebbségvédelem alapértékként van meghatározva az alapítószerződésekben. Ezt módosító indítványával szeretné újra felvetetni a tervezetbe Deli Andor. A jelentéstevők véleménye szerint az előcsatlakozási alapokat ideglenesen be lehetne fagyasztani, ha egy tagjelölt állam nem felel meg a demokrácia és a jogállamiság kritériumainak, illetve nem tartja tiszteletben az alapvető jogokat. Deli Andor emlékeztetett arra, hogy a tagjelölti országok többségében még folyamatban vannak a demokratikus intézmények építése és erősítése. Az előcsatlakozási alap fő célja pedig éppen az volna, hogy ezeket az intézményes reformokat segítse - mondta a néppárti politikus.

Deli Andor
Európai Unió

Most

11:27, Frissítve: 11:51

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.