Ugrás a tartalomra

Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatja Ana Brnabić javaslatát a szerb gazdasági miniszter felmentéséről

2023.07.10
13:54
2023.07.10
16:57
Forrás
Pannon RTV
A Rade Basta szerb gazdasági miniszter felmentéséről szóló vitával kezdődött a szerb köztársasági parlament ülése.

A miniszterelnök javaslatát Đorđe Milićević tárca nélküli miniszter ismertette. Dr. Pásztor Bálint parlamenti felszólalásában elmondta: a VMSZ támogatja Ana Brnabić javaslatát a szerb gazdasági miniszter felmentéséről. A párt frakcióvezetője ismertette, Szerbiában az alkotmány értermében parlamentáris demokrácia érvényes, ahol a minisztereket és a kormánytagokat a miniszterelnök jelöli ki. A kormánytagok pedig a miniszterelnöknek, a kormánynak és a parlamentnek tartoznak felelősséggel munkájukért. A jelenlegi miniszter leváltása technikai kérdés és a parlament az az egyetlen hivatalos szerv az országban, amely az eddigi tárcavezető felmentésére jogosult. Dr. Pásztor Bálint, arra is kitért, hogy továbbra is támogatják azt a szerb álláspontot, miszerint az ország nem ró ki szankciót Oroszország ellen, annak ellenére, hogy a VMSZ teljes mértékben támogatja Szerbia Európai Uniós tagságát.

"Az eddigi miniszter leváltása mellett voksolunk, azok a technikai okok miatt, amelyekről beszéltem és még egy oknál fogva, az pedig, hogy az alkotmány szerint a kormány az a szerv, amely az ország politikáját határozza meg. Az Oroszország elleni szankciók bevezetése egy nagyon jelentős politikai kérdés, és ezzel kapcsolatban egységesnek kell lennie a szerb kormánynak. Természetesen mindenkinek lehet saját véleménye, de a sorsdöntő stratégiai kérdésekben nem lehet egyéni vélemény a kormányban. Ezért támogatjuk majd a miniszterelnök javaslatát."

Dr. Pásztor Bálint
parlament
Rade Basta

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.