Ugrás a tartalomra

Dušan Vujović: Békésebb vizekre evezünk

2017.12.05
07:28
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
Ötórás vita után a Pénzügyi Bizottság elfogadta a jövő évi köztársasági költségvetés tervezetét. A szerbiai parlamentben december hatodikán kerül napirendre.

A 2018-as költségvetést 3 és fél százalékos gazdasági növekedésre alapozták- jelentette ki Dušan Vujović pénzügyminiszter, a köztársasági parlament Pénzügyi Bizottságának ülésén. A tervezet ismertetésén a tárcavezető elmondta, a fizetések és a nyugdíjak növekedése valójában az elmúlt három év reformjainak az eredménye. A bér- és nyugdíjemelés mellett lehetőség nyílik nagyobb beruházásokra is. Jövőre csaknem 130 milliárd dinárt irányoztak elő befektetésekre, ami a GDP 2,7 százaléka. Nagyberuházásokra is mintegy 130 milliárd dinár jut, ebből legalább 54 milliárdot infrastruktúrafejlesztésre költenének.

A jövő évi támogatások fejlesztési jellegűek lesznek, így a minisztériumok infrastrukturális fejlesztésre, egyebek mellett utak és vasutak építésére nyújtanak majd támogatást, de a tőkebefektetésekből is kiveszi a részét az állam.

A költségvetési politika hatásai leginkább a csökkenő kamatokon látszik, így minden további hitelhez sokkal kedvezőbbek lesznek a feltételek – mondta a pénzügyminiszter. A Fiskális Tanács mindemellett azt szeretné, hogy semmisítsék meg a nyugdíjak ideiglenes csökkentéséről szóló törvényt.

A jövő évi büdzsé mintegy 30 milliárd költségvetési hiánnyal és csaknem 1180 milliárd dinár bevétellel számol.

A 2018-as állami költségvetés megvitatása szerdán kezdődik a köztársasági képviselőházban.

költségvetés
pénzügyminszter

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.