Ugrás a tartalomra

Eddig öt szerbiai párt választási listáját hirdette ki a Köztársasági Választási Bizottság

2023.11.07
07:18
2024.04.17
13:01
Forrás
Pannon RTV
A pártok továbbra is gyűjtik az aláírásokat a közelgő választásokra, a választási listákat november 26-ig adhatják át a Köztársasági Választási Bizottságnak.

Csaknem egy héttel ezelőtt írták ki a választásokat Szerbiában. December 17-én többszintű választások lesznek az országban. A polgárok a köztársasági parlament, valamint több mint 60 önkormányzat képviselő-testületének összetételéről döntenek majd, de esedékes a tartományi parlamenti választások megtartása is ugyanezen a dátumon.

Az eddig meghirdetett listák: az Aleksandar Vučić – Szerbia nem állhat meg!, az Ivica Dačić Szerbia miniszterelnöke, a Dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt és A Nemzeti gyülekezés - államalkotó erő elnevezésű lista. Koraeste pedig a NADA választási listáját is kihirdették.

Elsőként a Szerb Haladó Párt adta át a listáját a Köztársasági Választási Bizottságnak, akik több mint 92 ezer aláírást gyűjtöttek össze a szükséges 10 ezer helyett. A második kihirdetett választási lista a szocialistáké volt, amelyet csaknem 20 ezer ember támogatott aláírásával. Őket követte a radikális párt, akik 11 ezer támogatói aláírást gyűjtöttek össze. Ezt követően jött a Dveri és a Fogadalomtevők pártja, akik koalícióra léptek egymással. A lista vezetői Boško Obradović és Milica Đurđević Stamenkovski. Hétfőn átadta listáját a NADA is, amely az Új Szerbiai Demokrata Párt és a Szerb Királyság Megújhodási Mozgalom alkotta koalíció.

Predrag Lacmanović a Faktor Plus ügynökség munkatársa szerint idén kevesebb választási lista lesz, mert sokan koalícióban indulnak a voksoláson. Arról is beszélt, hogy egy-egy politikai párt milyen módon helyezkedik el a politikai palettán és, hogy milyen témák mentén építi fel választási programját. A jobboldali pártoknak kicsit könnyebb, mert meglehetősen egységesen gondolkodnak Koszovó és a nemzetpolitika kérdéseiben, ellentétben az Európa-párti pártokkal, amelyek egyesültek, azonban sok kérdésben nagyon eltérő a véleményük.

A kampányidőszak már elkezdődött. A hatalomért vívott harc pedig mindig nehéz, amelyből mindenki ki akarja venni a részét - magyarázta Lacmanović. Szerinte a kampány során az életszínvonal növelésére helyezik a pártok a hangsúlyt, a kormánykoalíció, vagyis az SZHP és a köré tömörülő szövetségesek az eddig elért gazdasági és infrastrukturális eredményekkel büszkélkednek majd a polgároknak. Az ellenzéki pártok, amelyek magukat Európa-pártinak tartják, pedig valószínűsíthetően inkább botrányokat akarnak kelteni, és szintén jobb életszínvonalat ígérnek majd minden állampolgárnak.

Közben elkezdtek megjelenni a közvélemény-kutatások. A Blic a House of Win ügynökség kutatási eredményeire hivatkozva azt írja, hogy a szerbiai választók többsége, 37,5 százaléka a jobbközép pártokat támogatja. A megkérdezettek 19,3 százaléka a balközépen elhelyezkedő pártok eszméivel tud azonosulni. A polgárok döntő többsége, 56,8 százaléka pedig a centrumban elhelyezkedő politikai pártokat támogatja. A statisztikai felmérést 5500 fő bevonásával készítették.

Választások 2023
Köztársasági Választási Bizottság

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.