Ugrás a tartalomra

Egy helyen lesz határellenőrzés a Szabadka-Szeged vasútvonalon

2023.06.23
12:38
2023.06.23
16:31
Forrás
Pannon RTV
A Szerb-Magyar Stratégiai Együttműködési Tanács megalakítása olyan új előrelépés a két ország kapcsolatában, amely még pár évvel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna - mondta Pásztor István.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke médiaházunk megkeresésére úgy értékelte, a keddi találkozó szintlépés az eddigiekhez képest is. A VMSZ vezetője hozzátette: a most aláírt megállapodások keretként is értelmezhetők, és azok hosszabb távra meghatározzák a szándékokat. Pásztor, aki egyben a stratégiai tanács tagja is, kiemelte: olyan fejlesztési elképzelések vannak, amelyek könnyíthetik a határátlépést. A vajdasági magyar politikus aláhúzta: megállapodás született arról is, hogy a Szabadka-Szeged vasútvonalon csak egy helyen lesz határellenőrzés, és az út vasúton 40 percig tart majd a két város között, ez a fejlesztés pedig folytatódik Baja irányába is. Pásztor István hangsúlyozta: elindul egy közös gondolkodás is arról, hogy Vajdaságot és Dél-Magyarországot, a határ ellenére, egységes fejlesztési régióként határozzák meg.

„Mind a két ország élén olyan politikai erő áll, amelyek a saját nemzetükben gondolkodnak, s ezek a politikai erők könnyebben tudnak egymással megállapodni, mert értik egymás logikáját. A Szerb Haladó Párt az itteni szerbség legerősebb politikai szervezete, a Fidesz pedig a magyar meghatározó erő. Mind a kettő a saját nemzetének a felemelkedésében érdekelt, és mivel nincs nézeteltérés ezekben a témákban, könnyű a megegyezés és a szót tudnak érteni. Ezt tapasztalom az elmúlt tíz évben."

szerb-magyar együttműködés
Szerb-Magyar Stratégiai Együttműködési Tanács

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.