Ugrás a tartalomra

Egyelőre marad a vízummentesség

2012.10.17
08:37
Az év végéig biztosan marad a vízummentesség Szerbia számára
Az év végéig biztosan marad a vízummentesség Szerbia számára. Az uniós tagországok nem kérték a vízumkötelezettség újbóli bevezetését. A Miniszterek Tanácsa október 25-i ülésén "csak" azt vitatja meg, hogy az unió és a Nyugat-Balkán országai milyen intézkedéseket vezethetnek be annak érdekében, hogy csökkenjen a hamis menedékkérők száma. Hétfőn arról számoltunk be a Híradóban, hogy az Európai Unió tagországának külügyminiszterei október 25-én tárgyalnak a vízummentesség esetleges megszüntetéséről. Mára azonban szinte egyértelművé vált: továbbra is vízum nélkül utazhatunk a szerb útlevelünkkel. Legalábbis az év végéig. httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Jpb66xrKnQQ Az évi tízezres szerbiai menekültáradattal leginkább érintett uniós tagállamok - Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium, Luxemburg és Ausztria - azt üzenik: teljesen elfogadhatatlan a jelenlegi helyzet és vége a türelemnek, az Európai Bizottság szóvivője közölte: nincs tudomásuk arról, hogy az uniós államok többsége a szerbiai vízummentesség feloldása mellett foglalna állást. Vagyis a Miniszterek Tanácsa jövő héten csütörtökön erről nem tárgyal. Korai azonban még örülni. A szabad utazás felfüggesztését lehetővé tevő szabályozás viszont már az év végéig megszülethet, figyelmeztet Varga László, a szerbiai parlament integrációs bizottságának VMSZ-es alelnöke. „Ha egyrészről a menedékkérők számának a tekintetéből, másrészről pedig az Európai Unióval szemben álló politikai kapcsolatok tekintetében nem előrelépés, hanem visszalépés áll be, akkor jövő év elejétől már lehetővé válik az, hogy a jövő év közepére esetleg visszaállítsa az Európai Unió a vízumkényszert Szerbiával szemben, pontosabban felfüggessze a szabad utazás lehetőségét.” Ahogyan a vízumkényszer bevezetése a 90-es évek elején politikai döntés volt, majd feloldása 2009 végén szintén, most is politikai döntésre számíthatunk. Erre utalt Jelko Kacin is. Az Európai Parlament jelentéstevője azt mondta: a vízummentesség feloldásának lehetősége jelzi azt is, hogy az EU elégedetlen azzal, ahogyan Szerbia viszonyul az integrációs folyamathoz. Úgy fogalmazott: amennyiben Szerbia nem ébred fel, egy "csomagba" kerül Koszovóval. Koszovó az egyetlen ország a Nyugat-Balkánon, amely vízumköteles. Varga László elmondta: „Az Európai Bizottság számára inkább szakmai, technikai, bürökratikus kérdés ez, de a tagállamok számára biztosan hogy kevésbé.” Kacin is erre utalt, amikor azt hangsúlyozta: az új szerb kormány első száz napja lassan letelik, de a kormány és más intézmények még mindig nem viselkednek ehhez méltóan, teljesen eltérő retorikával élnek, ez pedig egyáltalán nem járul hozzá ahhoz, hogy az ország szavahihetősége, hitelessége megszilárduljon.
EU
vízum

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.